Skip to main content

Το Κίεβο διαψεύδει τη Μόσχα: Καμία συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο στο Αζοφστάλ

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης

Καμία συμφωνία δεν συνάφθηκε σήμερα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επέτρεπε την απομάκρυνση αμάχων, που έχουν οχυρωθεί μαζί με Ουκρανούς μαχητές, στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε το Κίεβο.

Διαβάστε: Μόσχα: Κατάπαυση του πυρός σήμερα για να εγκαταλείψουν οι άμαχοι το Αζοφστάλ

«Δηλώνω επίσημα και δημοσίως ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες για να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώνεται μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», σημείωσε η Βερεστσούκ, στην ανάρτησή της, όπως μεταφέρει το ΣΚΑΪ.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το ρωσικό υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός και διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί από τις 11 π.μ. GMT και οποιοσδήποτε άμαχος στο εργοστάσιο μπορεί να φύγει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο χαλυβουργείο βρίσκονται μεταξύ 300 και 1.000 αμάχων.

Πηγές που επικαλείται το Skynews αναφέρουν ότι ορισμένοι από αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγειες αποθήκες στο εργοστάσιο, βρίσκονται εκεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και δεν έχουν δει φως της ημέρας εδώ και εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να φύγουν εάν παραδώσουν τα όπλα, ωστόσο κανένας μαχητής δεν παραδόθηκε, ενώ ο Πούτιν είχε δώσει εντολή στους Ρώσους στρατιώτες να αποκλείσουν το εργοστάσιο ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε «μύγα». 

Νωρίτερα πάντως, πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων των Ρώσων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων.