Skip to main content

Το ΚΙΝΑΛ ζητεί σχέδιο για την αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Αν. Πουλάς, ζητεί να μάθει με ερώτησή του στο υπ. Υγείας το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού -δύο κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας- ζητεί να μάθει με ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.

Στην ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας, ο βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη να μην έχουμε εκ νέου αύξηση της διασποράς της πανδημίας, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο εξόδου από το ολικό lockdown και ενόψει ανοίγματος της εστίασης. Επικαλείται δε τα δεδομένα που έρχονται από την Ινδία, στην οποία κυριαρχεί το ινδικό στέλεχος. Πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, για την οποία οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως σημειώνει. Ως εκ τούτου, ζητεί να μάθει ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Η ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά έχει ως εξής:

«Εντονη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά τον εντοπισμό δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ταυτοποιηθεί 2 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης, το ένα στην Πάτρα, το οποίο μάλιστα θεωρείται ''ορφανό'', και το δεύτερο στην Αθήνα, σε γυναίκα με ιστορικό ταξιδιού στο Ντουμπάι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χώρα μας βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο εξόδου από το ολικό απαγορευτικό με την επανέναρξη δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και προσεχώς της εστίασης αλλά και των σχολείων. Το γεγονός αυτό σημαίνει την αύξηση της κινητικότητας και του συγχρωτισμού των πολιτών και καθιστά την άμεση και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων απολύτως αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην έχουμε και πάλι αύξηση της διασποράς της πανδημίας στη χώρα μας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με τα δεδομένα που έρχονται από την Ινδία, στην οποία κυριαρχεί το ινδικό στέλεχος, πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, για την οποία οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τον άμεσο εντοπισμό και την ταυτοποίηση τυχόν κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την άμεση και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς»