Skip to main content

Το κοινοβούλιο δεν στηρίζει ακόμη τη συμφωνία της Μέι για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι παρά τις εντατικές προσπάθειες των τελευταίων ημερών, εξακολουθεί να μην έχει τη στήριξη

Την ήττα της, εάν επιχειρήσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία της για το Brexit, προέβλεψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι παρά τις εντατικές προσπάθειες των τελευταίων ημερών, εξακολουθεί να μην έχει τη στήριξη υπουργών και βουλευτών.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την περασμένη εβδομάδα, όταν από τις Βρυξέλλες, αναγνώριζε την κόπωση του βρετανικού λαού και απέδιδε μεγάλος μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο του Brexit στους Βρετανούς βουλευτές, η Τερέζα Μέι τόνισε σήμερα ότι σέβεται το γεγονός ότι κάνουν τη δουλειά τους, καθώς και τις διαφορετικές απόψεις τους.

Η δική της επιθυμία, τόνισε για μία ακόμη φορά η Μέι, ήταν η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαίκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Πρωταρχικός ωστόσο στόχος της ήταν, είναι και θα είναι η προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξ ου και κατέληξε στη λύση της αναβολής, την οποία αιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα με επιστολή της στον πρέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν η συμφωνία της με την Ε.Ε. δεν πάρει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο, αυτό θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα, χωρίς να αλλάξει τίποτα απολύτως για ημερομηνία που έχει οριστεί διεθνώς για το Brexit.
Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στη Μέι την αναβολή που ζητούσε ώστε να προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο. Σε επιστολή της ωστόσο που αναρτήθηκε στο Twitter από δημοσιογράφο του BBC, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο νέου αιτήματος παράτασης.

«Αν φανεί ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να φέρουμε ξανά τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ή αν η Βουλή την απορρίψει ξανά, μπορούμε να ζητήσουμε (από την Ε.Ε.) μια νέα παράταση πριν από τις 12 Απριλίου - αυτό σημαίνει τη διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει η επιστολή.

Νωρίτερα, η Μέι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της.

Το Σαββατοκύριακο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού από τη θέση της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μάλιστα η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία της, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Μέι θα ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της.