Skip to main content

Το Κυπριακό και οι πολυεθνικές - Ξεκινά η γεώτρηση της Total

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 ξεκινά η πολυαναμενόμενη πρώτη ερευνητική γεώτρηση της γαλλικής πολυεθνικής εταιρίας Τotal.

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 ξεκινά η πολυαναμενόμενη πρώτη ερευνητική γεώτρηση της γαλλικής πολυεθνικής εταιρίας Τotal, στον στόχο «Ονησίφορος», στο θαλάσσιο οικόπεδο «11» στην Κύπρο.

Ο γαλλικός κολοσσός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οργανωτικά έχει ήδη προετοιμαστεί για δύο γεωτρήσεις μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση επιτυχίας, δηλαδή σημαντικής ανακάλυψης, οι γεωτρήσεις προβλέπεται να αυξηθούν σε τέσσερις μέσα στην επόμενη τριετία. Γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το γαλλικό ενδιαφέρον για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή. Παράλληλα, αρκετά προχωρημένες είναι οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με εν δυνάμει αγοραστές φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», με κύριο ενδιαφερόμενο την Αίγυπτο και το τερματικό υγροποίησης στο Ιτκού.

Γιατί αναφέρονται όλα τα παραπάνω; Διότι, την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνουν στην τελική τους ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στην πορεία τους θα λάβουν σημαντικά υπόψη τους τις εξελίξεις από το ενεργειακό μέτωπο. Οι Γάλλοι αλλά και οι άλλες πολυεθνικές το μόνο που δεν θέλουν είναι να υπάρχει ένταση στην περιοχή. Κι αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις. Τελικώς, όταν εμπλέκονται πολυεθνικές, όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Ακόμα και τα δυσκολότερα.