Skip to main content

Η Voria στα Σκόπια: Το κλίμα στις κάλπες για το δημοψήφισμα (φωτο+vid)

Πώς σχολιάζουν το δημοψήφισμα στη Voria.gr οι ψηφοφόροι - Ολιγομελής συγκέντρωση αντιδρούντων στη Συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία»

Αλεξία Καλαϊτζή - Αποστολή στα Σκόπια

Ελάχιστος κόσμος μπαινοβγαίνει στο λύκειο Josip Broz Tito στο κέντρο των Σκοπίων, που λειτουργεί σήμερα ως εκλογικό κέντρο για το ιστορικό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Παρόλο που είναι ήδη μεσημέρι, στους διαδρόμους του σχολείου δεν υπάρχουν πάνω από δύο άτομα σε κάθε αίθουσα, με πολλούς από όσους προσέρχονται να είναι νέοι.

Ο Ντέαν, 30 ετών, εξέρχεται από το λύκειο μαζί με τη γυναίκα του. «Ψήφισα υπέρ της συμφωνίας γιατί πιστεύω ότι θα βοηθήσει τη χώρα». Ο ίδιος ελπίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργήσει θετικά για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Παρότι σπούδασε Νομική, ο 30χρονος εργάζεται σε πάρκινγκ. «Είναι εξευτελιστικό για εμένα. Θέλω να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να βρω μια δουλειά πάνω στον τομέα μου», σημειώνει.

Η ησυχία στα εκλογικά κέντρα μεταφράζεται και στο χαμηλό ποσοστό προσέλευσης καθώς μέχρι τη 1.00 στις κάλπες προσήλθε το 16%. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε ψηφίσει το 27% μέχρι την ίδια ώρα. Ελάχιστος όμως είναι και ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί απέναντι από το κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας το μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Έχοντας τοποθετήσει σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας σε όλο το πάρκο απέναντι από τη Βουλή, περίπου 20 άτομα έχουν μαζευτεί και υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής κάνουν τη δική τους ανεπίσημη εκστρατεία στο κέντρο της μικρής πόλης.