Skip to main content

Το κλίμα, οι συμβολισμοί και οι… προκλήσεις στην τελετή ορκωμοσίας

Ο νέος δήμαρχος καλείται περισσότερο να αλλάξει καταστάσεις, παρά να ανατρέψει ή να γκρεμίσει καθεστώτα. Δεν παρέλειψε βέβαια τις αιχμές κατά Μπουτάρη

Πρωτοχρονιά 2011 - 26 Αυγούστου 2019. Η αρχή και το τέλος της περιόδου Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης. Αλλά και δύο τελετές, παράδοσης – παραλαβής. Του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στον Γιάννη Μπουτάρη και του τελευταίου στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Παρακολουθώντας τη χθεσινή τελετή έφερα στη σκέψη μου την αντίστοιχη, σχεδόν εννέα χρόνια πριν. Οι ομοιότητες ελάχιστες.

Η πρωτοχρονιά του 2011 ήταν ηλιόλουστη μα στο φουαγιέ του νεόδμητου, τότε, δημαρχιακού μεγάρου όπου έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής επικρατούσε παγωμάρα και αμηχανία. Η μέρα εκείνη δεν σηματοδοτούσε απλώς «αλλαγή σελίδας» στο δήμο. Σήμαινε αλλαγή εποχής για την πόλη καθώς η αποχώρηση του Παπαγεωργόπουλου συμπαρέσυρε μαζί της ένα καθεστώς που κρατούσε σφιχτά τα ηνία του δήμου για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

Απεναντίας, χθες, το κλίμα ήταν θερμό, σχεδόν πανηγυρικό. Παρά την ψυχρότητα μεταξύ του απερχόμενου και του νέου δημάρχου, η όλη ατμόσφαιρα έδινε την εντύπωση της «συνέχειας». Θέλεις το γεγονός ότι ο Ζέρβας αναδείχθηκε από τους κόλπους της «Πρωτοβουλίας», ασχέτως της μετέπειτα μοναχικής πορείας του, θέλεις ότι κι εκείνος, όπως και ο Μπουτάρης συστήθηκαν ως «ανεξάρτητοι», «αυτοδιοικητικοί», η χθεσινή αλλαγή σκυτάλης παρέπεμπε περισσότερο σε συναθλητές παρά σε αντιπάλους.

Άλλωστε, ο νέος δήμαρχος καλείται περισσότερο να αλλάξει καταστάσεις, παρά να ανατρέψει ή να γκρεμίσει καθεστώτα. Δεν παρέλειψε βεβαίως τους υπαινιγμούς του κατά του Μπουτάρη. «Ξέρουμε ότι μας εκλέξατε επιλέγοντας την ελπίδα από την απλή διαχείριση. Την αποτελεσματικότητα από ένα θολό όραμα. Τη γνώση από την απλή φιλοδοξία» ήταν μια αποστροφή του λόγου του.

Ο Μπουτάρης, πάλι, παρέμεινε σιωπηλός. Απέφυγε ένα, έστω τυπικό καλωσόρισμα στον Ζέρβα και μια ευχή για την επικείμενη θητεία του. Ίσως να μην ήθελε να θολώσει την εικόνα του νέου δημάρχου, ίσως πάλι, και να μην του έβγαινε. Η ημέρα της αποχώρησης είναι, έτσι κι αλλιώς, μια δύσκολη μέρα. Εξ ου και περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι το περίφημο «Διάσημο», το οποίο έγινε διάσημο επί ημερών Παπαγεωργόπουλου, ασχέτως εάν είχε παραγγελθεί επί Θεοχάρη Μαναβή, το φιλοτέχνησε ο πατέρας της σημερινής συζύγου του, Μαρίας Ιωαννίδου.

Με… πρωτευουσιάνικο λόγο εμφανίστηκε στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Αν και καινούργιος στην πολιτική θα έπρεπε να γνωρίζει ότι χαρακτηρισμοί για τη Θεσσαλονίκη του τύπου «συμπρωτεύουσα» ή ακόμη και «πρωτεύουσα της Μακεδονίας» είναι παρωχημένοι και περισσότερο ενοχλούν παρά χαϊδεύουν Θεσσαλονικιώτικα αυτιά.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη… πρόκληση προήλθε από την, κατά τα άλλα, συμπαθέστατη ορχήστρα η οποία έδινε ρυθμό στη δεξίωση που ακολούθησε της ορκωμοσίας, όταν άνοιξε το πρόγραμμά της με τα «Παιδιά του Πειραιά». Συγγνώμη, αλλά ένα τέτοιο κομμάτι, να ντύνει την ορκωμοσία ενός παοκτσή δημάρχου, είναι ανφέρ…