Skip to main content

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της απέκτησε η Θεσσαλονίκη

Το τρίτο Κοινωνικό Παντοπωλείo της στην Ελλάδα δημιούργησε ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία και άλλων Κοινωνικών Παντοπωλείων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλο
Το 3ο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στη Θεσσαλονίκη  δημιούργησε ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ως στόχο την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο όμιλος Carrefour στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης λειτουργεί ήδη άλλα δυο «Κοινωνικά Παντοπωλεία» στο δήμο Αθηναίων και Πειραιώς με τρίτο αυτό της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται επί της οδούς Μοναστηρίου 124, σε χώρο 300 τμ, που παραχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι 200 οικογένειες του δήμου Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και θα εναλλάσσονται ανά έξι μήνες.

Την κορδέλα των εγκαινίων του 3ου  Κοινωνικού Παντοπωλείου της Θεσσαλονίκης έκοψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Βασίλης Στασινούλιας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Οι δυο ομιλητές τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία του ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος και του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ παράλληλα είναι μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους.

Ο κ. Στασινούλιας σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο όμιλος Carrefour θα προχωρήσει στη δημιουργία και άλλων Κοινωνικών Παντοπωλείων χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες πόλεις. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Στασινούλιας τόνισε ότι «η κοινωνική αλληλεγγύη και η ανθρωπιά είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και σήμερα είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Όλοι οι άνθρωποι του ομίλου Carrefour  Μαρινόπουλος, στηρίζουμε έμπρακτα το θεσμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Με την αμέριστη συμπαράσταση επιλεγμένων προμηθευτών μας, προσφέρουμε σε συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη ένα έργο αγάπης, ένα χέρι βοήθειας και συμπαράστασης».

Ο κ.Στασινούλιας ανέφερε ότι η ιδέα του Κοινωνικού Παντοπωλείου ή «Παντοπωλείου της καρδιάς» γεννήθηκε στη Γαλλία το 1995. Οι εργαζόμενοι του ομίλου Carrefour στη Γαλλία ίδρυσαν με δική τους πρωτοβουλία τον οργανισμό PACTE (Pour Agir Toute Exclusion) με στόχο τη δράση ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού με φυσική συνέπεια την ίδρυση των πρώτων «Κοινωνικών Παντοπωλείων». Κοινωνικά Παντοπωλεία υπάρχουν σήμερα σε Γαλλία, Βέλγιο και Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Κοινωνικό Παντοπωλείο» έρχεται να προστεθεί σε πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης με επίκεντρο το παιδί, τη γυναίκα, τους ηλικιωμένους, τις μονογονικές οικογένειες, τους άστεγους κ.ά».

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αστέριος Δεληγιάννης δήλωσε ότι οι οικογένειες των δικαιούχων επιλέγονται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες.

Οι  δικαιούχοι χωρίζονται σε 4 κατηγορίες στις οικογένειες με 4μελή και άνω δικαιούνται αγορές μέχρι 250 ευρώ το μήνα. Οι οικογένειες με τρία μέλη δικαιούνται αγορές 200 ευρώ το μήνα, οι οικογένειες με δυο μέλη αγορές με 150 ευρώ το μήνα και η μονομελής οικογένεια 100 ευρώ το μήνα.

Τα προϊόντα που διατίθενται δωρεάν αφορούν σε καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια, κ.ά. Ο κ. Στασινούλιας τόνισε ότι τα προϊόντα που προσφέρονται  είναι αρίστης ποιότητας και προέρχονται από τον όμιλο Carrefour και προμηθευτές του ομίλου.

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που ευχαριστεί τις 23 προμηθεύτριες εταιρίες που προσέφεραν τα προϊόντα τους αφιλοκερδώς για τους ανθρώπους που έχουν οικονομικά προβλήματα.
Οι εταιρίες αυτές είναι: η Μεβγάλ, Νιτσιάκος, Ζοrpidis, Μοrnos, Mπενρουμπή, ΙNO, Philips, Reckitt Benckiser, Record Home, Resoue, Colgate Palmolive Ελλάς, SCA, Scotch Brite, Test, Vileda, Henkel, A Brand like a fried, 3M, Johnson–Johnson, Bolton Hellas, Energizer, Planet.