Skip to main content

Το Κοσσυφοπέδιο απαιτεί πλήρη παράδοση της Σερβίας

Ο διάλογος μεταξύ των δύο προέδρων των χωρών συνεχίζεται με διακοπές, ωστόσο, όσα γνωστοποιούνται βρίσκουν αντίθετους τους λαούς.

Ένας περίεργος διάλογος, μεταξύ των πρόεδρων της Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χασίμ Θάτσι, συνεχίζεται με διακοπές, αναβολές αλλά και με πιθανότητα πλήρους κατάρρευσης.

Και τούτο επειδή όσα γνωστοποιούνται από τα διαμειφθέντα, βρίσκουν παντελώς αντίθετους τους λαούς που εκπροσωπούν, στην μεν Σερβία το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, αλλά και της ισχυρής σερβικής Εκκλησίας, στο δε Κοσσυφοπέδιο τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος στρέφεται εναντίον του Προέδρου και δεν διστάζει να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν προκληθεί διάσταση και ταραχές στην χώρα του.

Η δυτικής εμπνεύσεως αλλαγή των συνόρων, είναι στην ουσία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, όπου η μεν πρώτη ενσωματώνει τον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου, και παραχωρεί την κοιλάδα του Πρέσεβο με τους τρεις αλβανικούς δήμους. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσυφοπεδίου παρέδωσε προ καιρού στην Βουλή το σχέδιο εντός του οποίου θα κινηθεί. Σύμφωνα με αυτό δεν προβλέπεται αλλαγή των συνόρων, είτε υπό την μορφή ανταλλαγής εδαφών είτε υπό την μορφή παραχώρησης τμήματος του εδάφους.

Απεναντίας, αποτελεί "κόκκινη γραμμή" η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου, όπως ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα. Παρενθετικώς σημειώνω, ότι είναι σε ισχύ η διακήρυξη 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε το 1999, και ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Εκείνο που δεν τονίζεται ιδιαιτέρως στον Τύπο, είναι ότι δεν υπάρχει μόνον γεωπολιτική διάσταση στις διαπραγματεύσεις, αλλά και γεωοικονομική, επειδή στο έδαφος του σερβικού τομέα βρίσκονται σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου αλλά και φυσικών πόρων. Προ καιρού, υπήρχαν δημοσιεύματα περί επιχειρήσεως της κοσοβάρικης Αστυνομίας στη λίμνη Γκάζιβοντε και τα μεταλλωρυχεία της Τρέπτσας, περιοχές που το Κοσσυφοπέδιο επιμένει ότι του ανήκουν.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχόταν να διαπραγματευτεί για τα μεταλλωρυχεία Τρέπτσα στην Μιτρόβιτσα και την λίμνη Γκάζιβοντε διότι, όπως είπε, «αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτους πόρους».

Το σχέδιο λοιπόν που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσυφοπεδίου προβλέπει ότι η οριστική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Σερβία θα συμβεί, αν αυτή προβεί στην άνευ όρων αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, στα σημερινά του σύνορα. Οι πρόεδροι όμως των δύο χωρών, αλλά συζητούν, υπό την επίβλεψη Γερμανίας και Γαλλίας.

Ουσιαστικώς, τα όσα προτείνει η διαπραγματευτική ομάδα εκφράζουν την σκληρή γραμμή που εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι και περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, με την Σερβία. Αυτό οδηγεί και τον Χασίμ Θάτσι να διαφοροποιεί την διαπραγματευτική του θέση, αρνούμενος να προβεί σε κατάργηση των δασμών για τα σερβικά εμπορεύματα, μέχρις ότου επιτευχθεί οριστική συμφωνία και επεξήγησε ότι εννοεί αμοιβαία αναγνώριση με το Βελιγράδι, αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τις πέντε χώρες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και ένταξη του νεαρού κράτους στον ΟΗΕ. Ο Θάτσι δήλωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση έχει την πρόθεση να εξετάσει τη δυνατότητα για ένωση με την Αλβανία.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας δεν έχει κανένα νόημα. Οι Κοσοβάροι αυξάνουν την πίεση, μη καταργώντας τους δασμούς σερβικών προϊόντων -κατά 100%- με αποτέλεσμα στον σερβικό τομέα να παρατηρείται έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, που καθιστά την διαβίωση των Σέρβων τραγική. Και κοντά σ’ αυτά, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο ενδιαφέρεται να συμφιλιωθεί με τη Σερβία, αλλά οι προτάσεις του δεν είναι άλλο τι από παράδοση της Σερβίας άνευ όρων:

«Η ειρήνη γίνεται από τους πιο δυνατούς. Ο λαός μας θέλει τη συμφιλίωση με τη Σερβία. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με τα υπάρχοντα σύνορα. Πρέπει να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές ειρήνη και όχι πολέμους για τα εδάφη και τα σύνορα. Απευθύνουμε πρόσκληση στη Σερβία για συμφιλίωση».