Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019
x

ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΘΑ ΑΝΑΨΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Παλαιά στελέχη του UCK, κατευθυνόμενα από τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα την ένταση με την Σερβία

Φαίνεται πως τμήμα του πολιτικού κόσμου του Κοσσυφοπεδίου, παλαιά στελέχη του UCK, κατευθυνόμενα από τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα την ένταση με την Σερβία, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση ακόμη και με τις ΗΠΑ.

Αποδεικνύεται ότι η απληστία δεν έχει όρια, και πως όσα κι αν αποκτήσει ο άπληστος, έχοντας την συναίσθηση ότι κατέχει την απαραίτητη ισχύ να απαιτήσει και άλλα, το πράττει.

Αυτό ισχύει με την αλβανική πολιτική, τόσο στα Τίρανα, όσο ιδιαιτέρως κατά το τελευταίο διάστημα με τους Κοσοβάρους, όπου οι υπερβολικές παραχωρήσεις της Δύσης προς αυτούς, τους έπεισαν ότι μπορούν να εφαρμόσουν τη δική τους πολιτική, εις βάρος και των δυτικών συμφερόντων, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο τι παρά ένα πιόνι στην σκακιέρα των ισχυρών.

Οι ΗΠΑ, παρά τις λεκτικές αντιδράσεις τους, επέτρεψαν στους Κοσοβάρους να εξοπλίζονται σιγά-σιγά, με αμερικανικά όπλα, ώστε να σχηματίσουν στρατό, παρά την απαγόρευση που υπάρχει από τον ΟΗΕ κατά την στιγμή της ίδρυσης του πλάσματος κράτους.

Όμως, επειγόμενες να λυθεί το θέμα με την Σερβία, πριν η επιρροή της Ρωσίας επ’ αυτής αποβεί καταλυτική και μη αναστρέψιμη, απαίτησαν το ελάχιστο από τους Κοσοβάρους, να άρουν την επιβολή των κατά 100% δασμών στα σερβικά προϊόντα εκ Σερβίας και εκ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι να αρνείται υπακοή, ερχόμενος σε σύγκρουση και με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι.

Βεβαίως, η διαφορά Χαραντινάι-Θάτσι, δεν εντοπίζεται αποκλειστικώς στα σερβικά προϊόντα, αλλά στη διαφορετική πολιτική ως προς τον όρο «τακτοποίηση συνόρων του Κοσόβου». Ο πρώτος εννοεί ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο Κοσσυφοπέδιο η σερβική περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο, χωρίς καμιά παραχώρηση στην Σερβία, ενώ ο δεύτερος ήδη διαπραγματεύεται -με τη σύμφωνη γνώμη της Δύσης- την ανταλλαγή εδαφών: Κοιλάδα του Πρέσεβο έναντι παραχώρησης στην Σερβία του σερβικού τομέα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι πληροφορίες φέρουν τους Αμερικανούς ενοχλημένους από τη στάση των Κοσοβάρων πολιτικών, με τον πρέσβη μάλιστα των ΗΠΑ, Φίλιπ Κόσνετ, να εγκαταλείπει οργισμένος τους πολιτικούς ηγέτες κατά την συνάντηση που είχαν, λόγω της άρνησής τους για άρση των αναφερομένων δασμών στα σερβικά προϊόντα.

Μάλιστα δε, σύμφωνα με την κοσοβάρικη τηλεόραση, τους έφερε προ διλήμματος: Ή θα άρουν τους υπερβολικούς δασμούς, ή θα υποστούν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δε τελευταίες πληροφορίες από το Κοσσυφοπέδιο, φέρουν τις ΗΠΑ να έχουν αναστείλει τις βίζες όλων των Κοσοβάρων πολιτικών. Και μπορεί αυτό να μη θεωρηθεί δραστικό μέτρο, αποτελεί όμως ένα μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συναφθεί συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η οποία συμφώνως προς την επιθυμία του προέδρου Τραμπ, θα υπογραφεί στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο.

Είναι σαφές επομένως, πως η ενόχληση των ΗΠΑ είναι ουσιαστική, και πως οι επαπειλούμενες κυρώσεις θα επιβληθούν. Άλλωστε, όπως ανέφερα προηγουμένως, η στάση του Αμερικανού προξένου, να εγκαταλείψει οργισμένος την συνάντηση, είναι ενδεικτική του κλίματος.

Με δεδομένη την εκρηκτική προσωπικότητα του Χαραντινάι, που αθωώθηκε από το Δικαστήριο της Χάγης καίτοι ήταν εκ των ηγετών του UCK -συμπτωματικώς μόνον Σέρβοι βρέθηκαν ένοχοι- είναι αμφίβολο αν θα υποχωρήσει. Άλλωστε, σε ερώτηση δημοσιογράφου προ ημερών, απάντησε πως γνωρίζει ότι η στάση του μπορεί να φέρει πτώση της κυβέρνησης και διχασμό στους Κοσοβάρους.

Από το είδος των κυρώσεων που αναμένεται εντός των ημερών να επιβληθούν, θα φανεί έως ποίου σημείου θα φτάσει η αμερικανική πίεση. Αναμφιβόλως όμως, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, θα παραμείνει έκρυθμη.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ