Skip to main content

Το λάθος για το 1821 και το μήνυμα από Κύπρο για τα κοιτάσματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ξεχνά ότι είναι πολιτικός εκλεγμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ενδύεται τον ρόλο του καθηγητή, λέγει σωστά πράγματα.

«Οι αντιδράσεις στις παρελάσεις είναι προφανές ότι αφορούν ένα διαρκώς μειούμενο κομμάτι του κόσμου», υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Νίκος Παππάς προσπαθεί εναγωνίως να πείσει τον εαυτό του -επειδή οι άλλοι δεν πείθονται, αφού ξέρουν- ότι όσοι αντιδρούν στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών είναι λίγοι, και συνεχώς μειώνονται.

Υπουργέ, οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Τότε θα φανεί πόσο "λίγοι" είναι οι Έλληνες πατριώτες που αντιδρούν. Και πόσο λίγοι βουλευτές θα μείνουν στο κυβερνητικό κόμμα.

Ο Μίτσκοσκι, αρχηγός της αντιπολίτευσης, ρώτησε τον Ζάεφ, ποια γλώσσα μιλάνε οι "Μακεδόνες" από την Έδεσσα, και εάν αυτή η γλώσσα δεν είναι "μακεδονική". Ο Ζάεφ απάντησε ότι τώρα η "μακεδονική" γλώσσα αναγνωρίζεται στον κόσμο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και στην Ελλάδα, δηλαδή, μιλούν "μακεδονικά"; Τι λέγει ο κ. Κοτζιάς;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε εχθές η Voria.gr, από την Deutsche Welle, αναφερόμενο στο ποιον συμφέρει η σύρραξη Χαμάς με Ισραήλ. Πάντα είχα την απορία, και το έγραψα κάποτε κι εδώ, αν η Χαμάς είναι όργανο των Παλαιστινίων ή της ισραηλινής Μοσάντ.

Ρίχνει ρουκέτες στα κουτουρού, κι αμέσως δίνει αφορμή στο Ισραήλ που βομβαρδίζει στρατηγικούς στόχους των Παλαιστινίων. Η Χαμάς ποτέ, μα ποτέ, δεν κτύπησε έναν στρατηγικό στόχο του Ισραήλ, ούτε ένα γεφυράκι. Οι ρουκέτες της πέφτουν στα χωράφια, όπου νάναι, και σπάνια θα πέσουν σε οικισμό, όπως προχθές. Αν δεν είναι πρακτοράκια, θα είναι πολύ ηλίθιοι.

Και αναρωτιέμαι… Αν οι ρουκέτες της Χαμάς ξεγελούν τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, οι πύραυλοι του Ιράν δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο; Και μιλάμε για πυραύλους, όχι για τρακατρούκες.

Ο Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και συν-ιδρυτής του Geopolitical Cyprus, απαντά έμμεσα στις δηλώσεις Κοτζιά-Κατρούγκαλου για την συνεκμετάλλευση με την Τουρκία των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατ. Μεσόγειο, στην ουσία δηλαδή Κύπρου και Ελλάδας:

«Αυτό που πρέπει να προσεχθεί στη διπλωματική διαχείριση του ζητήματος είναι ο χρονισμός κάποιων δηλώσεων, το βήμα από το οποίο γίνονται, και ο τρόπος ο οποίος διατυπώνονται. Όταν αυτά δεν γίνονται με προσεκτικό τρόπο, οδηγούν συχνά στη διαπραγματευτική αποδυνάμωση της ελληνικής πλευράς».

Εκείνο μόνον που δεν είπε ο Τζιάρρας, μήπως και οι δηλώσεις αποτελούν προϊδεασμό της ελληνικής κοινής γνώμης, να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε σιγά-σιγά τι μέλλει να συμβεί. Για να μη μας έρθει απότομα, όπως και με την Συμφωνία των Πρεσπών, που άλλα μας έλεγαν προ της υπογραφής, και άλλα έγιναν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ξεχνά ότι είναι πολιτικός εκλεγμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ενδύεται τον ρόλο του καθηγητή, λέγει σωστά πράγματα. Προχθές, στα εγκαίνια της Έκθεσης για τον Ρήγα Φεραίο, αναφερόταν στην Εθνεγερσία του 1821. Αυτός είναι ο σωστός όρος, και όχι Επανάσταση του 1821, που επέβαλαν οι διεθνιστές Δεξιάς και Αριστεράς.

Η Επανάσταση αναφέρεται στην εσωτερική μεταβολή πολιτικής, ή πολιτειακής κατάστασης. Το 1821 ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες εναντίον του ξένου κατακτητή. Επρόκειτο δηλαδή, για εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Υπάρχουν πολιτικοί, αλλά κα οικονομικοί λόγοι που εξ αρχής έγινε λόγος για Επανάσταση και όχι για Εθνεγερσία, που δεν είναι του παρόντος.