Skip to main content

Το lockdown δεν αποδίδει χωρίς περιορισμό επαφών

Έκκληση στον πληθυσμό να περιορίσει στο ελάχιστο τις συναντήσεις την Πρωτοχρονιά απευθύνει ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν.

Το 2021 θα ξεκινήσει όπως τελειώνει το 2020: με γενικό απαγορευτικό. Ελπίδα για τον πληθυσμό αποτελεί το ξεκίνημα των μαζικών εμβολιασμών. Μέχρι να διασφαλιστεί όμως η ανοσία, πιθανότατα στα μέσα ή τα τέλη της νέας χρονιάς, οι Γερμανοί θα ζουν με περιοριστικά μέτρα.

«1.129 οικογένειες θα πενθούν φέτος τη Πρωτοχρονιά, τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σχολιάζοντας τα στοιχεία του επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ για 1.129 νεκρούς και 22.460 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Ο υπουργός εμφανίστηκε ωστόσο συγκρατημένα αισιόδοξος, αναφέροντας ότι από την αρχή των εμβολιασμών στη Γερμανία την περασμένη Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, έχουν εμβολιαστεί 60.000 άνθρωποι και ότι η χώρα έχει διασφαλίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Biontech και Pfizer - παραδοτέα πριν κλείσει η φετινή χρονιά.

Ο γερμανός υπουργός Υγείας θεωρεί δεδομένο ότι το γενικό απαγορευτικό που ισχύει στη χώρα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα παραταθεί. Προϊδέασε μάλιστα τον πληθυσμό, ότι η παράταση θα διαρκέσει το νωρίτερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αναφορικά με τα σχολεία ο υπουργός δήλωσε ότι καλύτερα να παραμείνουν μια ακόμα εβδομάδα κλειστά, παρά να ανοίξουν και μετά να ξανακλείσουν. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι όποιες αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα θα ληφθούν την επόμενη Τρίτη, στις 5 Ιανουαρίου, στη βιντεο-διάσκεψη των 16 τοπικών πρωθυπουργών με τη καγκελάριο Μέρκελ.

Εκτόξευση θανάτων λόγω καθυστερημένης αποστολής στοιχείων;

Ο Γενς Σπαν υπογράμμισε ότι «το λοκντάουν δεν έχει νόημα, όσο δεν περιορίζονται οι κοινωνικές επαφές» και απηύθυνε έκκληση στο πληθυσμό να περιορίσει στο ελάχιστο τις συναντήσεις με συγγενείς και φίλους την Πρωτοχρονιά και το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λόταρ Βίλερ ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για τον υψηλό αριθμό θανάτων σε σχέση με τον κορωνοϊό τόνισε ότι για μια σωστή επιστημονική αξιολόγηση απαιτούνται τα στατιστικά στοιχεία μιας ολόκληρης εβδομάδας και ότι δεν αρκούν εκείνα μιας και μόνο ημέρας. Υπέθεσε, ωστόσο, ότι η αλματώδης αύξηση των θανάτων οφείλεται ενδεχομένως σε στοιχεία που δηλώθηκαν καθυστερημένα στο επιδημιολογικό ινστιτούτο. Όλα πάντως δείχνουν ότι η φετινή Πρωτοχρονιά θα είναι αλλιώτικη και σίγουρα, όπως είπε ο υπ. Υγείας, θα είναι η πιο ήσυχη στην ιστορία της Γερμανίας.

«Ασφαλές εμβόλιο με δράση 95%»

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γύρω από το εμβόλιο των Biontech και Pfizer ο καθηγητής Κλάους Τσιχουτεκ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εμβολίων "Πάουλ Έρλιχ" αρμοδίου για την αδειοδότηση εμβολίων στη Γερμανία, απάντησε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δρα κατά 95%, παρεμποδίζοντας την εκδήλωση ασθενειών και ότι οι παρενέργειές του περιορίζονται σε παροδική μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, πονοκέφαλο ή διάρροια. Τόνισε επίσης ότι το αναφυλακτικό σοκ που προκάλεσε το εμβόλιο σε αλλεργικούς στη Βρετανία αποτελεί εξαίρεση.

Σε ερώτηση σχετικά με τις συνοπτικές διαδικασίες ανάπτυξης, δοκιμής και κυκλοφορίας του εμβολίου, ο γερμανός καθηγητής απάντησε ότι υπό κανονικές συνθήκες τα εμβόλια χρειάζονται 5 με 10 χρόνια από τα πρώτα πειράματα μέχρι την κυκλοφορία τους στην αγορά. Στην περίπτωση του εμβολίου των Biontech και Pfizer όμως οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν σχεδόν παράλληλα με τη παρασκευή του εμβολίου. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πετυχημένες κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle