Skip to main content

Μητσοτάκης με φορείς:Το logistics center του Γκόνου, τα Μακεδονικά Προϊόντα, το ενεργειακό

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους παραγωγικούς φορείς στο ΥΜΑΘ. Ξεχωριστό ζήτημα ο τουρισμός

Τον σχεδιασμό για τη μετατροπή του στρατοπέδου Γκόνου σε logistics center, επανέφεραν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο ΥΜΑΘ.

Με αφορμή και το σαουδαραβικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, που παραμένει επί χρόνια σε εκκρεμότητα (από τις τελευταίες ανακοινώσεις σε ΔΕΘ είναι εκείνες που έγιναν ήταν επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα), οι παραγωγικοί φορείς κατέθεσαν συγκεκριμένη κοινή πρόταση στον πρωθυπουργό, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση του στρατοπέδου με αυτό τον τρόπο.

Μάλιστα, επειδή τιμώμενη χώρα φέτος στην 86η ΔΕΘ είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρόταση των φορέων της πόλης ήταν να συμμετέχουν στο πρότζεκτ και επενδυτές από τη συγκεκριμένη χώρα μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει, καθώς όπως του επισήμαναν οι φορείς η Θεσσαλονίκη μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει πύλη στην Ευρώπη όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία, αλλά και για τα ΗΑΕ. Και επιπλέον για άλλες χώρες, καθώς ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει κι από την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, αφού υπάρξει στο μεσοδιάστημα η αναγκαία εξειδίκευση του θέματος.

Συζητήθηκε επίσης το σήμα των Μακεδονικών Προϊόντων και αναμένεται ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στα περίπτερα της ΔΕΘ να περάσει κι από το help desk που θα στηθεί γι' αυτό το λόγο εκεί. Επίσης, για το συγκεκριμένο σήμα οργανώνεται ειδική εκδήλωση, παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

Επίσης συζητήθηκε στη σύσκεψη το ζήτημα του τουρισμού και της εξαιρετικής φετινής πορείας του για τη χώρα, όμως ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι ξενοδόχοι τόνισαν ότι μετρούν κυρίως τα νούμερα και ζήτησαν στρατηγικό πλάνο για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, με μπροστάρη, όπως είπαν τον δήμαρχο, ενώ τόνισαν πως μέσα στη γενική ευφορία, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2019 (προ κορωνοϊού).

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα στον πρωθυπουργό, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πάγωμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, επιδότηση ενοικίων, πάγωμα των οφειλών για ηλεκτρικό ρεύμα και πάγωμα στις διακοπές ηλεκτροδότησης στους οφειλέτες.

Το ενεργειακό είναι το κύριο ζήτημα που έθεσε και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ενώ τόνισε πως ο στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη 12μηνου τουρισμού, με ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών και του χειμερινού τουρισμού, διότι στηρίζονται σ' αυτό πολλές επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.