Skip to main content

Το Made in (North) Macedonia και η «καθαρή» έξοδος του Αυγούστου

Οι πικρές δηλώσεις Ζάεφ για τη χρήση του σήματος των «μακεδονικών» προϊόντων και οι δυσαρεστημένοι με τον... Γαβρόγλου τουρκόφρονες της Θράκης.

Αρχίζουν και αναρωτιούνται κάποιοι, μήπως στις Πρέσπες άλλη συμφωνία ετοίμαζαν, κι άλλη τους έδωσαν να υπογράψουν. Πώς μπορούν να εξηγηθούν όλα όσα παραχωρήθηκαν στους Σλάβους των Σκοπίων; Διάβασαν το κείμενο πριν το υπογράψουν;

Είπε ο Ζάεφ: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εάν το "made in Macedonia" αναφέρεται στην περιοχή της Μακεδονίας ή στη "Μακεδονία" μας, ως κράτος. Δεν φιλοδοξούν να πάρουν το δικαίωμά μας. Ο απώτερος στόχος είναι μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, οι Έλληνες παραγωγοί θα αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιούν το "made in Macedonia" -που είναι αμφισβητήσιμο, διότι αποκλείει το "Made in Greece"- και εδώ έχουμε συμφωνήσει στο μη αποκλεισμό του δικαιώματος τους».

Μας επιτρέπουν δηλαδή, όσοι θέλουμε, να χρησιμοποιούμε το "made in Macedonia", το οποίο θα χρησιμοποιούν κι αυτοί. Πού πήγε το… Βόρεια; Κι εδώ υπάρχει κάποια ασάφεια. Μετά από τρία χρόνια, κάποια νέα επιχείρηση στη Μακεδονία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το "made in Macedonia", ενώ θα το χρησιμοποιούν οι Σλάβοι, μέχρι να διαλυθεί το κράτος τους;

Έχουμε και τους τουρκόφρονες στην Θράκη, που δεν είναι ικανοποιημένοι από το νόμο για τις μουφτείες, όπου εκλεγμένοι μουφτήδες θα ελέγχονται από το Προξενείο. Η τουρκοσυμβουλευτική Επιτροπή που έχουν, με τους ψευτομουφτήδες και τους βουλευτές μέσα, πραγματοποίησαν σύσκεψη και μεταξύ άλλων αποφάσισαν:

«Το κείμενο αυτό -σ.σ. η τροπολογία του Γαβρόγλου- που είναι μακριά από το να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα αιτήματα της μειονότητας, διακρίνεται πως ετοιμάστηκε με σκοπό την δημιουργία μουφτειών κενών περιεχομένου που θα υπάγονται στον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Δεν θέλουν να ελέγχει τα πεπραγμένα το Υπουργείο, αλλά οι μουφτείες να είναι εντελώς αυτόνομες και να μη δίνουν λόγο στην ελληνική πολιτεία. Τι σόι συμφωνία έκανε ο Τσίπρας με τον Ερντογάν;

Όλοι, μα όλοι, οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές -πλην των βαρεμένων σοβιετόπληκτων- προειδοποιούσαν τον Τσίπρα ότι η λήξη του τριετούς καταστροφικού Μνημονίου που υπέγραψε, δεν πρέπει να βρει την Ελλάδα χωρίς την ασπίδα προστασίας που παρείχε η Ευρώπη. Ο Τσίπρας όμως ήθελε… καθαρή έξοδο και θα έβγαινε στις αγορές των Αύγουστο.

Δεν ξέρω ποιας χρονιάς Αύγουστο εννοούσε, αλλά στις αρχές της εβδομάδας, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 4,19% κι έφτασε μέχρι 4,5%. Συγκριτικά: Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας αποδίδει 1,83% στους επενδυτές και το ισπανικό 1,42%.

Η διαφορά εξακολουθεί να είναι χαώδης και οι προοπτικές γρήγορης ανάκαμψης αμελητέες. Όταν δεν ζεις στον πραγματικό κόσμο, και σε συμβουλεύει το πνεύμα του Στάλιν, προκοπή δεν έχει.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, ζητάει από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο «να κάνουν τα πάντα για μια θετική έκβαση του δημοψηφίσματος στη "Μακεδονία" γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα αυτή».

Όμως, η αλβανική διασπορά απαιτεί την επίλυση του αλβανικού ζητήματος ως προϋπόθεση για τη στήριξη στις 30 Σεπτεμβρίου του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς, η ένταξη πρέπει να γίνει με ίσα δικαιώματα Αλβανών και "Μακεδόνων", ως των δύο μεγαλύτερων εθνοτικών κοινοτήτων στη "Μακεδονία".