Skip to main content

Το Μαρωνείτικο ελαιόλαδο βλέπει αισιόδοξα τη ρωσική αγορά

Ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας ετοιμάζει παρουσίαση για την ρωσική αγορά που «διψάει» για τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μαρώνειας ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τη χαραμάδα που δείχνει να ανοίγει για την προώθηση μαρωνείτικου ελαιολάδου στη ρωσική αγορά και μάλιστα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται μέσω του Αγροτικού Συλλόγου «Σπάρτακος» να υποβάλλει σχετική παρουσίαση στις ρωσικές προξενικές αρχές.

«Πριν ένα μήνα ο «Σπάρτακος» προκάλεσε συνάντηση με τον υποπρόξενο της Ρωσίας κατά την οποία και συζητήθηκαν οι πιθανότητες εξαγωγής αγροτικών προϊόντων της Θράκης στη ρωσική αγορά, που προσπαθεί λόγω του εμπάργκο να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που έχει η χώρα σε τρόφιμα. Η συνάντηση ήταν διερευνητική σε πρώτη φάση», είπε ο ταμίας του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας κ. Νίκος Αγγελίδης.

Να σημειωθεί ότι από ρωσικής πλευράς(σσ βουλευτές της Δούμας) έχει υποβληθεί αίτημα για άρση του εμπάργκο για ελληνικά αγροτικά προϊόντα που δεν μπορούν να παραχθούν στη Ρωσία, όπως τόνισε στη Voria.gr ο υποπρόξενος Μπορίς Μεστσάνοβ, εμμένοντας στο σημείο αυτό και μόνο.

Ωστόσο πάντοτε ευρίσκονται τρόποι να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και μετά το εμπάργκο δημιουργήθηκε μεγάλη έλλειψη στη ρωσική αγορά, της οποίας η ζήτηση για ελαιόλαδο, το χρόνο, φτάνει στην τεράστια ποσότητα των περίπου 500.000 τόνων.

Η Ρωσία προ εμπάργκο, στο λάδι, είχε κύριο προμηθευτή την Ισπανία και κατά δεύτερο λόγο την Ιταλία. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, υπάρχει η δυνατότητα, μέσω δικτύου ρωσικών θυγατρικών, να μεταφερθεί ελαιόλαδο αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Ο νεαρός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας, που το 2015 συγκέντρωσε μόλις 150 τόνους ελαιοκάρπου και παρήγαγε έως 15-16 τόνους ελαιολάδου έχει σαφώς περιορισμένες εξαγωγικές δυνατότητες. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, ο Συνεταιρισμός μπορεί να συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από καλλιεργητές της Μαρώνειας που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στην οργάνωση.

Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός, που ιδρύθηκε μόλις το 2011, έχει 22 μέλη όταν στην Μαρώνεια υπάρχουν ακόμη 70 ελαιοκαλλιεργητές.

Για τον εφοδιασμό αγορών με μεγάλες καταναλώσεις, προφανώς οι εξαγωγές γίνονται με παλετοδεξαμενές, αλλά παράλληλα υπάρχουν περιθώρια για την προώθηση επώνυμου ελαιολάδου για το premium τμήμα της αγοράς, κάτι που ισχύει και για τη ρωσική αγορά.

Στόχος του Συνεταιρισμού, επανέλαβε ο κ. Αγγελίδης, είναι, η κατασκευή τυποποιητηρίου(150.000 ευρώ) και, σε επόμενη φάση και ελαιοτριβείου(500.000 ευρώ), δράσεις που θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθούν από το cluster της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και κοινοτικά/κλαδικά προγράμματα.