Skip to main content

Τρία έργα εθνικής σημασίας στο master plan για την αντιπλημμυρική οχύρωση της Θεσσαλονίκης

Παρουσιάστηκε σήμερα το επικαιροποιημένο master plan για την αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Έργα εθνικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας αλλά και μικρότερα, (συνολικά 123) περιλαμβάνει το επικαιροποιημενο master plan για την αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι προτάσεις αφορούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και περιλαμβάνουν έργα στον Άξιο και Γαλλικό ποταμό, έργα που αφορούν τον λιμένα Θεσσαλονίκης και την περιοχή του Δενδροποτάμου, την περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης, την περιοχή του αεροδρομίου και του ποταμού Ανθεμούντα, έργα στην παραλιακή ζώνη των περιοχών Περαίας, Νέων Επιβατών, Νέας Μηχανιώνας, Αγίας Τριάδας καθώς και στην παραλιακή ζώνη της Επανομής και τέλος έργα που αφορούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Άνω Πόλη και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων Έλλη Γεράρδη, το υπουργείο έχει ήδη χαρακτηρίσει έργα εθνικής σημασίας αυτά του Δενδροποτάμου, της Περιφερειακής τάφρου και του ρέματος του Ανθεμούντα. Στα δύο πρώτα έχουν ήδη γίνει οι αναθέσεις μελετών, ενώ όπως είπε, για τον Ανθεμούντα προετοιμάζεται ο φάκελος ώστε η μελέτη να δημοπρατηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

Η ίδια σημείωσε ότι είναι βέβαιο πως με την ολοκλήρωση του master plan ξεκινά η συζήτηση για τις μελέτες και τα έργα ώστε να προετοιμαστεί η πόλη για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Έργα  80 εκατ. ευρώ σε άμεση προτεραιότητα

Από την πλευρά του  ο Αντώνης Κοτσώνης γενικός διευθυντής υδραυλικών, λιμενικών και κτηριακών υποδομών του υπουργείου, ανέφερε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, περίπου 1100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όπως είπε, το master plan έχει επεξεργαστεί 123 προτάσεις, έργα δράσεις και μελέτες, από αυτές 40 έχουν αξιολογηθεί ως άμεσης προτεραιότητας, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, εφόσον υπάρχει η χρηματοδότηση. Οι άμεσες προτάσεις είναι κοστολογημενες στα 80 εκατ. ευρώ και το σύνολο των επεμβάσεων θα ξεπεράσει όπως είπε τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταυρος Καλαφάτης στον χαιρετισμό του  επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Χαρακτήρισε το master plan ως ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας και των φορέων της αυτοδιοίκησης, έναν οδικό χάρτη αντιπλημμυρικου σχεδιασμού.

Σημείωσε δε ότι μεταξύ των έργων για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης προχωρούν έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικων έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς, ενώ έχει ήδη βγει ανάδοχος για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων σε Δενδροπόταμο, Διαβατά, Καλοχώρι, στρατόπεδο Γκονου, συνολικού προϋπολογισμού 33 εκατ ευρώ. Επίσης δημοπρατήθηκε το έργο για την οριοθέτηση του ρέματος Ωραιοκάστρου, προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ, αλλά και μια σειρά άλλων έργων.

«Ό,τι είπαμε γίνεται, κάθε ημέρα κερδίσουμε μικρές και μεγάλες μάχες» επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πάρης Μπίλλιας υπογράμμισε ότι ο προγραμματισμός θα πρέπει να συνοδεύεται από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για να είμαστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ρεαλιστικοί και να απευθυνθούμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας για το ποια από αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν και πότε». Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός συντονισμός όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα από ένα συντονιστικό όργανο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακουμης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων είναι επιβεβλημένη. «Σε κάθε έντονη βροχόπτωση η πόλη γίνεται μια μικρή Βενετία. Αυτό πρέπει να το δούμε σοβαρά», τόνισε.

Η παρουσίαση του master plan που εκπόνησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία στελεχών του Υπουργείου και φορέων της αυτοδιοίκησης.