Skip to main content

Το Μάτι δεν ήταν η εξαίρεση, ήταν δυστυχώς ο κανόνας

Κανείς μας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν η αιχμή του δόρατος στο σύστημα πολιτικής προστασίας, η Πυροσβεστική, γίνεται έρμαιο στελεχών της...

Το ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη στην κυριακάτικη Καθημερινή, είναι από αυτά τα οποία θα ήθελε να έχει υπογράψει κάθε δημοσιογράφος. Αποκαλυπτικό, δεμένο, έγκυρο, αποστειρωμένο από κάθε προσωπική, πολιτική ή κομματική ματιά. Επιβεβαιώνει όλα όσα είχαμε υποψιαστεί τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία στο Μάτι και πρωτίστως τις αλλεπάλληλες απόπειρες αποποίησης και συγκάλυψης των ευθυνών, κυβερνητικών και υπηρεσιακών.

Μόνον που κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί τον κυνισμό και την ωμότητα με την οποία επιχειρήθηκε η συγκάλυψη. Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος φέρεται να εκβιάζει και να απειλεί έναν ευσυνείδητο, πραγματογνώμονα, απαιτώντας να θάψει την αλήθεια, να καταθέσει πειραγμένο πόρισμα, επικαλούμενος, μάλιστα, “εντολές άνωθεν”.

Οι έως τώρα εξελίξεις οι οποίες ακολούθησαν το αποκαλυπτικό δημοσίευμα ήταν οι ακόλουθες:

1. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.

2. Ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε πολυσέλιδη μήνυση στην Εισαγγελία στην οποία αναφέρει λεπτομερώς τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους.

3. Η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, την οποία εμπλέκει εμμέσως ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής όταν μιλά για “εντολές άνωθεν”, κατέθεσε μήνυση κατά της εφημερίδας κάνοντας λόγο για συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικές και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπό της, ζητώντας να υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος, κάτι που η “Καθημερινή”, ορθώς, το απέρριψε.

Απ' ότι φαίνεται, απόπειρες συγκάλυψης επιχειρήθηκαν από αρκετές πλευρές. Έως τώρα είχαμε δει τις αγωνιώδεις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης να πασχίζει, ήδη από το πρώτο βράδυ της τραγωδίας, να συσκοτίσει την υπόθεση προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Τώρα αποκαλύπτεται ότι υπήρξε ανάλογο εγχείρημα και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Δεν ξέρω εάν οι δύο αυτές απόπειρες ήταν σε συνεννόηση. Δεν υιοθετώ αβασάνιστα, όσα φέρεται να δηλώνει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής περί “άνωθεν εντολών”. Αυτά θα τα δει πλέον η δικαιοσύνη και φαντάζομαι η κ. Γεροβασίλη να στραφεί δικαστικά και κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής ο οποίος φέρεται να την εμπλέκει.

Όμως, τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, αρχηγό της Πυροσβεστικής τον όρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών στο επιχειρησιακό ναυάγιο της 23ης Ιουλίου, ενώ το ίδιο βράδυ, συμμετείχε και στο φαιδρό σόου, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη της κ. Γεροβασίλη, ως πολιτικής προϊσταμένης, καθώς και της τότε κυβέρνησης είναι προφανής.

Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το οποίο φέρεται να συνέβη με τη διερεύνηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, είναι δυστυχώς η πεπατημένη. Συμβαίνει κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, είτε με την Πυροσβεστική είτε με την Αστυνομία είτε ακόμη και με τον τελευταίο κρατικό γραφειοκράτη. Ασχέτως προσώπου, ασχέτως κυβέρνησης. Ποιος δεν θυμάται το 2007. Το σοκ εδώ είναι μεγαλύτερο επειδή η ανικανότητα οδήγησε σε φριχτό θάνατο 102 συνανθρώπους μας.

Αλλά γιατί να μας σοκάρει ο κυνισμός και η ωμότητα του Ματθαιόπουλου, γιατί να μην επιχειρήσει συγκάλυψη ευθυνών όταν, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, έβλεπε τους πολιτικούς προϊσταμένους του να αυτογελοιοποιούνται, στήνοντας διάφορα σόου με δήθεν δορυφόρους και δήθεν εμπρηστές, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους;

Βεβαίως, οι όποιες πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη καταλογιστεί από τους πολίτες, στις αλλεπάλληλες κάλπες του 2019. Αλλά απ' ότι φαίνεται, υπάρχουν και σοβαρότατες ποινικές ευθύνες, όχι μόνον για την εγκληματική επιχειρησιακή ανεπάρκεια, αυτές διερευνώνται ήδη, υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και για την απόπειρα συγκάλυψης των υπευθύνων της τραγωδίας.

Ωστόσο, περισσότερο από οτιδήποτε, ακόμη και από τις κάθε λογής απόπειρες αποποίησης και συγκάλυψης ευθυνών, σοκάρουν όσα είπε ο Ματθαιόπουλος σε βάρος του προκατόχου του, σχετικά με τους χειρισμούς του στις φωτιές στα Κύθηρα και στη Μάνη. Ότι δηλαδή ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής καθήλωσε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αφήνοντας στο έλεος της πυρκαγιάς Κύθηρα και Μάνη, προκειμένου να εκθέσει τον τότε υφιστάμενό του υπαρχηγό του Σώματος με τον οποίο ήταν στα μαχαίρια.

Εάν αυτά είναι αληθή τότε κανείς μας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής καθώς η αιχμή του δόρατος στο σύστημα πολιτικής προστασίας, η Πυροσβεστική, φαίνεται να είναι έρμαιο των ορέξεων και των προσωπικών επιδιώξεων κάποιων στελεχών της, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης. Το “σύστημα”, στην Πυροσβεστική, αλλά και παντού, δεν γνωρίζει από κόμματα. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η μακροημέρευσή του. Με αυτό το “σύστημα” καλείται να αναμετρηθεί η σημερινή κυβέρνηση και να αποδείξει ότι είναι ικανή να το συντρίψει. Διαφορετικά οι ρόλοι θα παραμένουν οι ίδιοι, θα εναλλάσσονται απλώς τα πρόσωπα. Πολιτικά και μη.