Skip to main content

Στην επιτροπή της Μπούντεσταγκ η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα παρουσιάσει αύριο το σχετικό κείμενο στη μόνιμη Επιτροπή Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η συμφωνία του Eurogroup της Πέμπτης για την Ελλάδα; Ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αυτό της έγκρισης και από το ...γερμανικό κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκεί υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αύριο το σχετικό κείμενο στη μόνιμη Επιτροπή Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ.

Το πρόβλημα είναι ότι την προεδρεία της επιτροπής αυτής έχει το ακροδεξιό AfD – το οποίο υπενθυμίζεται ότι ιδρύθηκε το 2013 κόντρα στα προγράμματα για την Ελλάδα. Και μπορεί να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, όμως ο φόβος πάντα υπάρχει. Ειδικά από τη στιγμή που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες αντιδράσεις.

Το θετικό στοιχείο πάντως είναι πως η επικρατούσα άποψη εκτιμά πως η συμφωνία για την Ελλάδα δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ελέγχει προβλήματα, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η ετοιμότητα για συνεργασία. Στο Βερολίνο εκτιμούν ότι το πακέτο για την Ελλάδα είναι ισορροπημένο και βιώσιμο και ότι η Ευρώπη με μία συνετή λύση κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο.

Αρκεί και η Αθήνα να πράξει το καθήκον της, όπως διαμηνύεται. Για παράδειγμα, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων. Οι Γερμανοί επιμένουν ότι τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Και κάπως έτσι θα κριθεί κιόλας...