Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
x

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...

Η ελληνική αγορά βρίσκεται στο ναδίρ, η εμπορευσιμότητα της είναι ανύπαρκτη και η κεφαλαιοποίηση της παραπέμπει σε εκείνη… περιπτέρου.

Το διήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη παρουσίαση ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή; Περιορισμένο. Κι αυτό γιατί η ελληνική αγορά βρίσκεται στο ναδίρ, η εμπορευσιμότητα της είναι ανύπαρκτη, ενώ η κεφαλαιοποίηση της παραπέμπει σε εκείνη …περιπτέρου. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες και αρκετές από τις «βαριές» εταιρείες του γενικού δείκτη, θα δώσουν το «παρών». Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι πόσα ξένα funds θα συμμετάσχουν. Και τι ενδιαφέρον θα δείξουν για την Ελλάδα. Γιατί, με 1 ευρώ κεφαλαίου στις τράπεζες να αποτιμάται στο Χρηματιστήριο κατά 0,215 ευρώ, κατά μέσο όρο, οι ευκαιρίες είναι πολλές, αλλά το ίδιο και το ρίσκο, όπως λένε fund managers. Το στοίχημα, κατά συνέπεια, παραμένει μεγάλο και το θέμα είναι αν θα «βγει» σε όσους αποφασίσουν να το πάρουν.

Την ίδια ώρα πάντως, όσοι ψάχνουν βρίσκουν και μάλιστα εξαιρετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, σε  διαπραγμάτευση με την Alpha Bank βρίσκονται βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης βιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» για την επαναγορά του 5% της εταιρείας, που πέρασε στην τράπεζα. Πώς; Προφανώς ήταν είχε μπει ως ενέχυρο σε δάνειο. Και μπορεί εν προκειμένω οι μέτοχοι να «καθαρίζουν» για την εταιρία, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι το κάνουν και όλοι οι άλλοι, σε άλλες, ανάλογες, περιπτώσεις.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ