Skip to main content

Ένα μεγάλο στοίχημα για το πρόβλημα της ρευστότητας

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τότε θα ανοίξει διάπλτα ο δρόμος για την επιστροφή στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων.

Για ένα εξάμηνο θα είναι τελικά η διάρκεια της παράτασης του προγράμματος χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτό αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις επόμενες κινήσεις της Φρανκφούρτης. Ως γνωστόν, η διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος λήγει τον προσεχή Μάρτιο, γεγονός που συνεπάγεται ότι κάποια στιγή μέχρι τότε θα έχει ληφθεί και η απόφαση της παράτασης.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η απόφαση θα ληφθεί πολύ πιο σύντομα, κάποιοι λένε ακόμα και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου. Κι εννοείται ότι το θέμα «καίει» την Ελλάδα, για τους γνωστούς λόγους.  Η κυβέρνηση εκτιμά – και δικαίως – ότι αν η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, τότε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα αρχίσει να αποκαθίσταται το πρόβλημα της ρευστότητας, υπό την έννοια ότι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την επιστροφή στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων.

Παράλληλα, τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα διορθώσουν σημαντικά, όπερ σημαίνει ότι το κόστος του χρήματος θα μειωθεί πολύ για τη χώρα, ενώ μετά από πολύ καιρό θα γίνει και πάλι πολύ ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν τελικώς η χώρα θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα.