Skip to main content

Η ελληνική μπίρα κρέμεται από μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων  

Η επιτροπή έπρεπε να δημιουργηθεί στις αρχές τους έτους - Τι λέει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών - Η ζυθοποιία μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας  

Στο… τηλέφωνο της αναμένει από το τέλος του προηγούμενου έτους η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών προκειμένου να κληθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να ξενινήσει ο περίφημος διάλογος για το μέλλον της ελληνικής ζυθοποιίας.

Μάλιστα επρόκειτο, ύστερα από δέσμευση της ΑΑΔΕ, να δημιουργηθεί στις αρχές του έτους ομάδα εμπειρογνωμόνων από εκπροσώπους της ΕΕΖ και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Στόχος της επιτροπής - η οποία εκτιμάται, αν και εφόσον τελικά προκύψει, πως θα είναι ολιγομελής- είναι να ληφθούν υπόψη οι διεθνείς πρακτικές προκειμένου να εκπονηθεί από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, ως προς τη διασφάλιση του φορολογικού αντικειμένου, νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το Βασιλικό Διάταγμα του 1923 και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Όλα ξεκίνησαν μετά από σχέδιο νόμου που προωθούσε η κυβέρνηση, η οποία έδειχνε να βιάζεται ιδιαίτερα –είχε μάλιστα δώσει μικρή διορία για τις όποιες προτάσεις από τους εμπλεκόμενους-και σύμφωνα με εκπροσώπους των ζυθοποιών θα έθετε εν αμφιβόλω το μέλλον του κλάδου.

«Στείλαμε εκ νέου υπόμνημα στην ΑΑΔΕ με τις θέσεις μας και περιμένουμε» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΖ, Σοφοκλής Παναγιώτου που επισημαίνει πως «πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονισθεί η αγορά της ζυθοποιίας» υπογραμμίζοντας «πως η μικροζυθοποιία στη χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τον συγκεκριμένο κλάδο στη χώρα μας είναι πως σήμερα το μερίδιο αγοράς του αγγίζει το 1%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 17%».

Η συμβολή της ζυθοποιίας στην οικονομία

Ο κλάδος της ζυθοποιίας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου «η ετήσια συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ».

Όσον αφορά στην απασχόληση, υπάρχουν πάνω από 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο, οι οποίες με την ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας που αφορούν πελάτες και προμηθευτές ξεπερνούν τις 70.000.

Σήμερα οι μικροζυθυποίες, σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 40 με τη βόρεια πλευρά της χώρας να κατέχει σημαντικό μερίδιο. Παρά τη νεαρή τους ηλικία, οι περισσότερες μικροζυθοποιίες, είναι «παιδιά» της κρίσης και «προσφέρουν» ελληνική μπίρα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Σημιεώνεται πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Ζυθοποιών, η κατανάλωση μπίρας ανήλθε συνολικά το 2016 σε 3,88 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η οποία αντιστοιχεί σε 36 λίτρα/κεφαλή ετησίως, η τρίτη χαμηλότερη στην Ε.Ε., μετά τη Γαλλία (33 λίτρα/κεφαλή ετησίως) και την Ιταλία (31 λίτρα/κεφαλή ετησίως).