Skip to main content

«Το Μεσοπρόθεσμο εκτελεί την αγορά»

Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα σχολίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γ. Κασιμάτης, κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα.

Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα σχολίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γ. Κασιμάτης, κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα. Όπως είπε, η επιχειρηματική κοινότητα δεν έχει να περιμένει πια τίποτε από τον κυβερνητικό δημοσιονομικό σχεδιασμό, ενώ κάνει λόγο για παλινωδείες του οικονομικού επιτελείου.

«Η μελέτη των νέων μέτρων που η Κυβέρνηση προωθεί μέσω του εκτελεστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος πείθει ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποδεικνύεται αναξιόπιστη, καθώς οι παλινωδίες που καταγράφονται στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου αποδεικνύουν ότι όχι απλώς δεν υπάρχει πρόγραμμα και σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής να αναιρούν επιλογές και δεσμεύσεις, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις» τόνισε.

Ο κ. Κασιμάτης αναφέρει ότι οι οριζόντιες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι αφενός υψηλές και αφετέρου εκτεταμένες έτσι ώστε πραγματικά η έννοια της ρευστότητας στην αγορά να υπάρχει μόνο στο επίπεδο της φαντασίας. Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ εκτιμά ότι τέτοια μέτρα τιμωρούν ουσιαστικά τους συνεπείς φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την κρατική ανικανότητα πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Η αδικία, η αναξιοπιστία και η αναλγησία των κυβερνητικών επιλογών αποτελούν τη συνταγή για το θάνατο της αγοράς. Και το «κερασάκι» σε όλα αυτά είναι η επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε όλους τους επιχειρηματίες. Δηλαδή το γεγονός ότι κάποιος είναι επιτηδευματίας - όλα δηλαδή τα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας - αποτελεί αιτία φορολόγησης, ασχέτως εισοδήματος. Δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες ότι εάν υπάρξει στάση πληρωμών στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα, η δημοσιονομική στάση πληρωμών θα είναι το επόμενο, αναπόφευκτο στάδιο; Ο εκτελεστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αποτελεί το μέσο εκτέλεσης και χαριστικής βολής της αγοράς. Πλέον οι μόνες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι οργή, αγανάκτηση και απόγνωση, ένα μείγμα εκρηκτικό. Και η έκρηξη δεν θα αργήσει…» καταλήγει ο κ Κασιμάτης.