Skip to main content

Το «METEORON» του Κωστή Γεωργίου ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη

Το γλυπτό «METEORON» του καταξιωμένου καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου είναι δωρεά από το «Κτήμα Γεροβασιλείου» προς τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ένα γλυπτό, έργο τέχνης του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το γλυπτό «METEORON», δωρεά από το «Κτήμα Γεροβασιλείου» προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στον χώρο πρασίνου έναντι του δημαρχιακού μεγάρου.

Το έργο του Θεσσαλονικού καλλιτέχνη είναι μια σύνθεση που θα αποτελείται από 12 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας. Οι μορφές θα αναπτύσσονται και θα περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα και μεταξύ αυτών θα παρεμβάλλονται σωλήνες, που μαζί με τις μορφές θα συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το «METEORON» θα είναι τοποθετημένο πάνω σε μαρμάρινη βάση, σχέδιο του ιδίου του γλύπτη. Οι διαστάσεις του γλυπτού στην πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι 1.40 x1.40 μέτρα πλάτος και το τελικό του ύψος, μαζί με την βάση, θα είναι 10-11 μέτρα.

Ο χώρος προτάθηκε από τον καλλιτέχνη και τον δωρητή και έχει την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου. Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί η χωροθέτηση του έργου. Οι εργασίες – πλην της κατασκευής του γλυπτού - θα πραγματοποιηθούν με μέριμνα και δαπάνες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα έργα του Κωστή Γεωργίου, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά και του Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου, έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ο δημιουργός του έργου «PHYLAX» το οποίο είχε τοποθετηθεί πριν από περίπου δύο χρόνια στο Παλαιό Φάληρο αλλά είχε βανδαλιστεί, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster-Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery-Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery-Λωζάνη, Alla Rogers Gallery – Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery-Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92 κλπ.), ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις (Μουσείο Γουλανδρή-Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art-Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum-Φλώριντα κλπ.).

Έργα του Κωστή Γεωργίου βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλα έχουν δημοπρατηθεί στα Bonhams και τα Sotheby’s του Λονδίνου. Tο 1993 βραβεύθηκε στην Τριενάλε της Οσάκα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.