Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η ΕΣΗΕΜ-Θ προσυπογράφει την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και καλείσε ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση.

Την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών για την επέτειο του Πολυτεχνείου προσυπογράφει η ΕΣΗΕΜ-Θ, επισημαίνοντας πως «η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι για τον δημοσιογραφικό κόσμο σταθερό σημείο αναφοράς στη σημασία που έχει το αγαθό της ελευθερίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας».

«Φέτος ο εορτασμός της θα γίνει μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία, και αυτή η ιδιαιτερότητα αναδεικνύει με ακόμη πιο έκδηλο τρόπο την ανάγκη να προστατεύσουμε όσα εγγράφονται στην παρακαταθήκη της» σημειώνει η ΕΣΗΕΜ-Θ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και προσυπογράφει η Ένωση Μακεδονίας - Θράκης έχει ως εξής:

«Το Πολυτεχνείο ζει» κι έχει καταγραφεί στην ιστορική μνήμη και στη συνείδηση του ελληνικού λαού πέρα από οποιεσδήποτε δύσκολες συγκυρίες, όπως αυτή της θανατηφόρας πανδημίας που μαστίζει τη χώρα μας κι όλον τον κόσμο.

Η φετινή, 47η επέτειος, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι μια τυπική επέτειος ρουτίνας, είναι ο συνεχής απόηχος της εξέγερσης του λαού εναντίον των οποιωνδήποτε κρουσμάτων αυταρχισμού, στέρησης της ελευθερίας και περιστολής του δικαιώματος στη μόρφωση, στην εργασία, στην υγεία, στο συνδικαλισμό αλλά και στην ελευθερία του Τύπου.

Σήμερα που η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρωπότητας και της επιστήμης, η επέτειος του Πολυτεχνείου παίρνει νέες διαστάσεις δείχνοντας τη σημασία του αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Η κρισιμότητα της συγκυρίας αντανακλάται με καταστροφικές συνέπειες στον χώρο του Τύπου, ο οποίος, άλλωστε, υπήρξε από τα πρώτα θύματα της χούντας των Συνταγματαρχών. Σήμερα ο πλουραλισμός στην Ενημέρωση απειλείται από τις προσπάθειες των μονοπωλίων της πληροφόρησης που επιβάλλουν τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας.

Με αφορμή την πανδημία συχνά παραβιάζεται κάθε κανόνας δεοντολογίας στην ενημέρωση της κοινωνίας και τίθενται υπό αμφισβήτηση για μία ακόμη φορά τα όρια της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της δημοκρατίας.

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται –όσοι ακόμα έχουν δουλειά– κάτω από επισφαλείς και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους συνθήκες, να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου με πίστη στην ελεύθερη, αντικειμενική και αξιόπιστη Ενημέρωση, που είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και αποτελεί σύνορο ενάντια σε κάθε μορφή ελέγχου και χειραγώγησης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ