Skip to main content

Το μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν για την ακύρωση του ταξιδιού στη Θεσσαλονίκη (vid)

Εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ανατροπή των σχεδίων της και υπόσχεται να έρθει στην Ελλάδα μόλις μπορέσει - Το «ευχαριστώ» στα ελληνικά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για την ανατροπή της προγραμματισμένης παρουσίας της στην πρώτη Τελετή Απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από πρόσφατη συμμετοχή της σε συνάντηση όπου παριστάμενος διεγνώσθη θετικός στον ιό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, δεν της επιτρέπεται να ταξιδέψει και συνεπώς δεν μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει το πρώτο Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Παρόλα αυτά, και δεδομένης της θέρμης με την οποία έχει από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσει την πρωτοβουλία αυτή του Ιδρύματος Θεοφανώ, καθώς και την απονομή του πρώτου βραβείου στο πρόγραμμα Erasmus, θα συμμετέχει στην Τελετή και θα απευθύνει την ομιλία της μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης. Το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους της ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

«Οι πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας επ’ ουδενί δεν μειώνουν τον μεγάλο ενθουσιασμό για τη θέσπιση αυτού του νέου και πρωτοποριακού βραβείου που προάγει την Ευρωπαϊκή Ιδέα και συνεργασία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Αγαπητοί οργανωτές του Βραβείου Θεοφανώ και αγαπητοί πολίτες της Ελλάδας, θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, όπως σχεδίαζα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα. Όλα ήταν έτοιμα και κανονισμένα, κι ανυπομονούσα να παρευρεθώ στην τελετή απονομής του Βραβείου Θεοφανώ. Αλλά ο κορονοϊός δυσκολεύει τα πράγματα. Βρίσκομαι σε καραντίνα αυτή τη στιγμή γιατί την περασμένη εβδομάδα είχα συνάντηση με κάποιον που βρέθηκε θετικός. Γι' αυτό κάνω αυτό το βίντεο με το κινητό μου σε αυτοαπομόνωση. Δεν μπορώ να ταξιδέψω στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, λυπάμαι πολύ. Μα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού. Θα είμαι μαζί σας την Τετάρτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη για το Βραβείο Θεοφανώ, μέσω βίντεο. Ανυπομονώ και σας υπόσχομαι, θα επισκεφτώ την Ελλάδα μόλις βελτιωθούν τα πράγματα. Ευχαριστώ», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, που είπε το «ευχαριστώ» στην ελληνική γλώσσα.