Skip to main content

re:publica: Ανακαλύπτοντας ξανά την Ευρώπη από τη Θεσσαλονίκη

Εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ re:publica με τίτλο «re:connecting europe» που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Το μήνυμα της ενότητας αλλά και της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης κυριάρχησε στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ re:publica με τίτλο «re:connecting europe» που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε αρχικά ο ιδρυτής του φεστιβάλ, Andreas Gebhard, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που το φεστιβάλ έρχεται σε μια δική του αγαπημένη πόλη, τη Θεσσαλονίκη. 

Ο κ. Gebhard υπογράμμισε την ανάγκη όχι στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο να υπάρξουν οράματα μεγαλύτερα από αυτά που αφορούν απλά την επόμενη ημέρα και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, όχι μόνο υπό το πρίσμα της διακρατικής συνεργασίας ή της συνεργασίας μεταξύ εταιριών διαφόρων χωρών αλλά τη συνεργασία των ανθρώπων μέσω του ψηφιακού κόσμου και της νέας τεχνολογίας. Αυτή η σύνδεση άλλωστε, όπως είπε, βρίσκεται στην καρδιά του πρότζεκτ που ονομάζεται re:publica.

Στο ίδιο ύφος, ο αντιδήμαρχος και γερουσιαστής πολιτισμού του Βερολίνου, Klaus Lederer, τόνισε: «Το να συνδέσουμε τους ανθρώπους στην Ευρώπη είναι το πιο καινοτόμο πρότζεκτ που πρέπει να υλοποιήσουμε. Οι κυβερνήσεις εστιάζουν στα εθνικά συμφέροντα. Αν θέλουμε μια σύχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, πρέπει να την εφεύρουμε ξανά από την αρχή. Το φεστιβάλ re:publica στο Δουβλίνο και τη Θεσσαλονίκη είναι να φέρουμε τους ανθρώπους της Ευρώπης ένα βήμα κοντά και για αυτόν τον λόγο είμαι εδώ».

Τις τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπύρος Πέγκας, ο οποίος ανεβαίνοντας στη σκηνή του φεστιβάλ στην αποθήκη Α' του λιμανιού ευχαρίστησε τους διοργανωτές που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για αυτή τη διοργάνωση. Αναφερόμενος στη σημασία του πρώτου re:publica στην πόλη, ο ίδιος σημείωσε ότι για τη Θεσσαλονίκη αυτό δεν είναι ένα απλό event, καθώς το θέμα του φεστιβάλ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ίδιας της πόλης. 

«Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τη νεολαία, και τώρα θέλουμε να συνδέσουμε τη νεολαία αυτή με τον κόσμο. Αυτά που παράγουμε εδώ είναι ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η καινοτομία, η τεχνολογία. Αυτό που μας λείπει είναι οι διασυνδέσεις και οι πλατφόρμες ώστε να συνδεθούμε με τον κόσμο και τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα. Αυτό μας δίνει η re:publica, όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς ώστε να σπάσουμε κάποια στερεότυπα και περιορισμούς που υπάρχουν στο σύστημα».

Σύντομη ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήσε και ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει η τηλεόραση ως μέσο στον ψηφιακό κόσμο.

Για το Φεστιβάλ που διαρκεί μέχρι την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη έρθει επισκέπτες από διάφορες χώρες όπως τη Γερμανία, την Αμερική και την Τουρκία.