Skip to main content

Το μήνυμα Ιβάν Σαββίδη στα ποντιακά για τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας (vid)

«Με τα ποντιακά σκέφτομαι, με τα ποντιακά ζω και με τα ποντιακά θα φύγω. Θέλω να πω, φτάνει πια με το κλάμα», είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Το δικό του μήνυμα και μάλιστα στην ποντιακή διάλεκτο έστειλε ο Ιβάν Σαββίδης ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας μίλησε στην αφιερωματική εκπομπή του OPEN για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και στον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, θέλοντας να απευθύνει μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Η συζήτηση με τον ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη έγινε στα ποντιακά, «τη μητρική του γλώσσα» όπως δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης.

Μιλώντας σε ειδικό αφιέρωμα του τηλεοπτικού σταθμού Open o κ. Σαββίδης είπε χαρακτηριστικά: «φέτος η πανδημία έφαγε τον μήνα Καλομήνα. Για εμένα είναι ημέρα μνήμης και για να πω το σωστά για έναν γνήσιο Πόντιο, κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα μνήμης. Εμείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις δυσκολίες. Πρέπει λίγο να σταθούμε σιωπηλοί και να σκεφτούμε. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον ποντιακό τόπο. Εμείς λέμε ο άνθρωπος πρέπει να μιλάει τη μητρική του γλώσσα. Για εμένα τα ποντιακά είναι η μητρική μου γλώσσα. Με τα ποντιακά σκέφτομαι, με τα ποντιακά ζω και με τα ποντιακά θα φύγω. Θέλω να πω, φτάνει πια με το κλάμα. Πριν 25-30 χρόνια οι δικοί μου μου έλεγαν Γιάννη μη χάνεις πια τον χρόνο σου. Οι δικοί μας δεν μπορούν να ζουν ενωμένοι. Εμείς γεννηθήκαμε ορφανοί, μείναμε ορφανοί από Πατρίδα. Πέρασαν 25 με 30 χρόνια και σήμερα λέω εφόσον ζήσαμε ταλαιπωρημένοι, ξυπόλυτοι με τα πικρά δάκρυα της ξενιτιάς, πρέπει τώρα να είμαστε μαζί, πρέπει οι Έλληνες να ενωθούμε. Και να ξέρετε την Ελλάδα, οι Πόντιοι μπορούν να τη σώσουν. Ενωμένοι!».