Skip to main content

Ένα μυστικό «όπλο» για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Στην εκπλήρωση μίας δέσμευσης που θα την βοηθήσει να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη προσδοκά από την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα.

Σε ένα μυστικό «όπλο», που θα την βοηθήσει να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη, προσδοκά από την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Αθήνα ποντάρει πλέον στην ενίσχυση των αναπτυξιακών μέτρων, που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως διαβεβαίωσε τον Ελληνα ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί ετοιμάζουν ένα ειδικό αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι μόνο αν επιτευσθεί ο στόχος των υψηλών πλεονασμάτων για την χώρα, θα αποφύγουν το «κούρεμα». Εξ ου λοιπόν και η πρωτοβουλία τους, που ετοιμάζεται και η οποία, εν πολλοίς θα βασισθεί στους κοινοτικούς πόρους που έχουν προγραμματισθεί για την Ελλάδα εδώ και μια τριετία, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν εκταμιευθεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να διευκολυνθεί η διαδικασία από εδώ και στο εξής, το πιθανότερο είναι πως η εθνική συμμετοχή, που απαιτείται για την απορροφητικότητα, θα πέσει κάτω και από το 5%, κάτι, που αν συμβεί, θα είναι μια πολύ μεγάλη διευκόλυνση για την χώρα.

Εννοείται βεβαίως ότι η ελληνική πλευρά προσδοκά και σε μια μετουσίωση σε πράξη όλων όσων «κρύβονται» πίσω από την αναφορά στο κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup, ως προς το θέμα του χρέους και της διευθέτησης του στο μέλλον.