Skip to main content

Το μοντέλο «Monte del Pasci» στις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας

Το μοντέλο αυτό προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Ως σενάριο, ακούγεται ακραίο. Ωστόσο, με έναν τρόπο, μπορεί να αποδειχθεί ρεαλιστικό. Τι προβλέπει; Την αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το όποιο κεφαλαιακό κενό προκύψει στο τέλος της ημέρας. Ηδη, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως όταν έρθει η ώρα, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι κι αυτό που προβλέπει την μετοχοποίηση μέρους ή και του συνόλου των ομολόγων που είναι μετατρέψιμα σε μετοχές (Cocos) του Δημοσίου.

Σε μια περίπτωση, τα παραπάνω υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Δημόσιο αυξάνει το ποσοστό του σε όποια τράπεζα αποφασίσει να εφαρμόσει το μοντέλο, φτάνοντας το ακόμα και στο 40%, επί του συνόλου. Αυτό συνεπάγεται ότι ο έλεγχος του δημοσίου θα είναι σχεδόν απόλυτος, γεγονός που στο τέλος της ημέρας δεν αποκλείεται ακόμα και να το ...πανηγυρίσει η κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό, πάντως, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι προς το παρόν, το σενάριο που περιγράφεται παραπάνω – ευτυχώς – δεν συνιστά πρώτη προτεραιότητα.

Ωστόσο, όπως μας έλεγαν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αν τις επόμενες μέρες ακούσετε από υπουργικά χείλη να μιλούν για το «μοντέλο της Monte del Pasci», τότε να αρχίσετε να υποψιάζεστε για το τι έρχεται. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, της ιταλικής τράπεζας, εφαρμόστηκε ακριβώς το σενάριο που αναφέρεται παραπάνω...