Skip to main content

Το ΝΑΤΟ μειώνει τις δυνάμεις του στο Κόσοβο

Σε σμίκρυνση της στρατιωτικής του παρουσίας προχωρά το NATO στο Κόσοβο, όπως ανακοίνωσε ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης
Το NATO προχωρά σε σμίκρυνση της στρατιωτικής του παρουσίας στο Κόσοβο, ανακοίνωσε ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, επικαλούμενος τη βελτιούμενη κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Μιλώντας σε διάσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Σταυρίδης είπε πως η κατάσταση στα Βαλκάνια «δεν είναι τέλεια αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση».
«Προχωρώ στην μείωση των στρατευμάτων εκεί από τους 15.000 άνδρες στους 10.000 και πιθανώς στους 5.000 αργότερα εφέτος», πρόσθεσε ο ναύαρχος.

Ο ΓΓ του NATO ΄Αντερς Φο Ράσμουσεν είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο πως το Σύμφωνο θα τηρούσε το σχέδιό του να μειώσει το μέγεθος της δύναμης ασφάλειας του Κοσόβου (KFOR) από τους 15.000 άνδρες στους 10.000 στις αρχές του 2010.

Ο Ράσμουσεν είχε τονίσει ότι η μείωση των δυνάμεων αυτών επρόκειτο να γίνει μετά από διεξοδική ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το Φεβρουάριο του 2008.
Έως τότε διοικείτο από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την εκστρατεία του Συμφώνου εναντίον της Σερβίας το 1999.