Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Πώς το Χαμόγελο του Παιδιού άλλαξε τις ζωές 14 οικογενειών

Το αποτύπωμα από το πιλοτικό πρόγραμμα Στήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων Πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη.

«Κι εκεί που όλα φαίνονταν μαύρα, αντιλήφθηκα ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ»: με αυτή τη φράση περιέγραψε η Ελένη Κ. την εμπειρία της από το Χαμόγελο του Παιδιού και τη συμμετοχή της στο πιλοτικό πρόγραμμα Στήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων Πληθυσμού που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελένη, διαζευγμένη, άνεργη και με δύο παιδιά στην εφηβεία είναι μία μόνο από τους 100 ωφελούμενους που συμμετείχαν στη νέα αυτή υπηρεσία που ξεκίνησε στην πόλη και παρείχε επαγγελματική συμβουλευτική, επιμόρφωση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το αποτέλεσμα ήταν 14 από τους 100 να έχουν ήδη βρει εργασία αλλάζοντας πλήρως τη ζωή τους.

Γυναίκα με δύο ενήλικα παιδιά που πριν τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ζούσε κάτω από όριο της φτώχειας, στήριζε το ένα από τα δύο παιδιά που ήταν ακόμα φοιτητής και ήταν άνεργη για δύο χρόνια, πλέον εργάζεται σε γνωστή αλυσίδα πώλησης οπτικών ειδών με σύμβαση αορίστου χρόνου. Μητέρα τριών παιδιών είχε πρόσφατα μετεγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη για να ξεφύγει από ενδοοικογενειακή βία και φιλοξενούνταν σε δομή του δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, βρήκε δουλειά σε Κοινωνικό Συνεταιρισμό και πλέον στεγάζεται με την οικογένειά της σε δικό τους σπίτι.

Αυτές είναι δύο μόνο από τις ζωές που κατάφερε να αλλάξει το πρόγραμμα το οποίο με εξειδικευμένες δράσεις κατάρτισης, όπως η αναζήτηση εργασίας και η συγγραφή βιογραφικού, και ψυχολογική υποστήριξη ενδυνάμωσε τα άτομα αυτά βοηθώντας τα να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

«Το πρόγραμμα αυτό με βοήθησε πάρα πολύ στο να ενεργοποιηθώ πάλι να ψάξω για δουλειά, να βγω από το βόλεμα του ρόλου "μόνο μάνα" και να γνωρίσω νέους ανθρώπους», σημείωσε η Πηνελόπη Μ. που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5 αποφυλακισμένοι γονείς, 13 οικογένειες/ άστεγοι ή αποκλεισμένοι από την κατοικία και 82 οικογένειες οι οποίες ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

«Η λέξη - κλειδί είναι η αξιοπρέπεια», τόνισε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσει εκπαίδευση των συνεργατών του φορέα στα υπόλοιπα κέντρα στήριξης στην Ελλάδα ώστε η νέα υπηρεσία να είναι διαθέσιμη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκίνησε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας «looking for job», μια δωρεάν υπηρεσία του Οργανισμού με σκοπό να παρέχει εργαλεία και πληροφορίες ώστε να βοηθήσει ειδικές ομάδες πληθυσμού στην αναζήτηση εργασίας και την ενημέρωση τους σε θέματα απασχόλησης. Η πλατφόρμα συνδέει εύκολα τους υποψήφιους που αναζητούν εργασία σε ιδιωτικούς  και δημόσιους φορείς με εργοδότες που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Απολογισμός α' εξαμήνου 2019

Συνεχίζοντας τον απολογισμό του, ο φορέας ανέφερε κατά την παρουσίαση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 το Χαμόγελο του Παιδιού στήριξε 60.788 παιδιά και τις οικογένειες τους παρέχοντας υπηρεσίες σε 28.257 παιδιά που έπεσαν θύματα βίας, σε 19.165 παιδιά που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, σε 718 παιδιά για τα οποία δηλώθηκε εξαφάνιση και 2.490 παιδιά που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Παράλληλα προσέφερε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης σε 2.312 παιδιά.