Skip to main content

Νέος φόρος αντί για ΕΝΦΙΑ, νέο σύστημα για τις αντικειμενικές

Η υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι στόχος είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του έτους.

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός, προανήγγειλε σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του έτους, με ένα σύστημα τιμών που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Μιλώντας στο 18ο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Prodexpo, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος, ο οποίος με βάση τα δεδομένα για την κάθε περιοχή (αγοραπωλησίες, τιμές κτλ) θα υπολογίζει την τιμή ζώνης.

Ωστόσο, για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν συναλλαγές θα λειτουργεί μία τοπική επιτροπή, ενώ μια άλλη δευτεροβάθμια επιτροπή θα επεμβαίνει στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που δίνουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές για να προλαμβάνονται στρεβλώσεις.

«Στόχος σε αυτή τη φάση είναι αποκλειστικά η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και όχι άλλων παραμέτρων του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά, αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μια Ομάδα Εργασίας που εποπτεύεται από Συντονιστική Επιτροπή», δήλωσε η υφυπουργός.

Όπως εξήγησε, «η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Κτηματολογίου. Η Ομάδα υποστηρίζεται από τον καθηγητή William McCluskey με μεγάλη εμπειρία στις εκτιμήσεις και τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, που ήρθε στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους Θεσμούς για τεχνική βοήθεια».