Skip to main content

Το νομοσχέδιο λιτότητας στην ισπανική Βουλή

Τυχόν απόρριψη του νομοσχεδίου από το ισπανικό Κοινοβούλιο θα ήταν «καταστροφική» για την οικονομία προειδοποίησε σήμερα ο ισπανός υπουργός Υποδομών Χοσέ Μπλάνκο.
Τυχόν απόρριψη από το ισπανικό Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε χθες το βράδυ από την ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας, θα ήταν «καταστροφική» για την οικονομία, προειδοποίησε σήμερα ο ισπανός υπουργός Υποδομών, Χοσέ Μπλάνκο.

«Εάν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί, η κυβέρνηση θα χάσει μια ψηφοφορία, αλλά οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές», δήλωσε ο υπουργός στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς.

Οι βουλευτές έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους για να επικυρώσουν τα μέτρα αυτά. Η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ενέκρινε χθες το βράδυ τα μέτρα λιτότητας για το 2010 και 2011 που προβλέπουν μείωση των δημοσίων δαπανών από 11% του ΑΕΠ το 2009 στο 6% το 2011, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για μείωση στο 3% το 2013.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η μείωση κατά 5% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα της αυτόματης αναπροσαρμογής ορισμένων συντάξεων το 2011.