Skip to main content

Το «Όχι» του ΟΑΣΘ στους εν αργία υγειονομικούς και η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Κόδρα

Οι εν αργία υγειονομικοί ζητούν με επιστολή τους να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Από τη μια θαυμάζω το πείσμα τους, από την άλλη, διερωτώμαι πώς τη βγάζουν αλήθεια, εδώ και περίπου πέντε μήνες οι υγειονομικοί οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, επειδή επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν; Ενδεχομένως για τους γιατρούς η απάντηση να είναι πιο εύκολη δεδομένου ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν την άνεση να ιδιωτεύουν, αντλώντας από αυτήν την παράλληλη απασχόληση εισοδήματα, ενδεχομένως και πολλαπλάσια του μισθού. Με το νοσηλευτικό προσωπικό όμως τι γίνεται; Πως βιοπορίζονται;

Αν κρίνω από το αίτημα το οποίο διατύπωσαν προς τον ΟΑΣΘ περίπου 180 υγειονομικοί οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΕΣΥ από τον περασμένο Οκτώβριο, θα πρέπει μάλλον να τα φέρνουν κάπως δύσκολα. Συγκεκριμένα, με επιστολή τους την οποία απέστειλαν προς τον Οργανισμό τον περασμένο μήνα, ζητούν να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αρχικά ως τις 31 Μαρτίου, που ισχύει το καθεστώς της αναστολής εργασίας, «με δυνατότητα ανανέωσης/παράτασης εφόσον συνεχιστεί η αναστολή εργασίας μας».

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ απέρριψε το αίτημα καθώς με τις ισχύουσες διατάξεις η κατηγορία αυτή των υγειονομικών, δεν μπορούν να τύχουν απαλλαγής κομίστρου. Για να συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να θεωρούνται άνεργοι και να διαθέτουν τη σχετική κάρτα ανεργίας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει καθώς εκείνοι έχουν ενεργές συμβάσεις εργασίας με τα δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να έχουν μισθό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μετά τις 31 Μαρτίου να εκπέσουν στην κατηγορία των ανέργων, εάν και εφόσον, η κυβέρνηση κάνει πράξη την προειδοποίησή της ότι όσοι υγειονομικοί δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε, θα τεθούν εκτός ΕΣΥ.

Η λύση για το Κόδρα

Το θέμα της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου και της Κατερίνας Παπανάτσιου», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί την Καλαμαριά, αλλά και ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα καθώς το Κόδρα προορίζεται να μετασχηματιστεί σε υπερτοπικό πάρκο που, μαζί με αυτό του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, θα βοηθήσουν στην αύξηση του πρασίνου στην πόλη.

Όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό υπήρξαν δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά το Κόδρα. Αναφέρομαι στην 1102/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία η έκταση των 20.507 τ.μ., ιδιοκτησίας του ΑΟΟΑ (Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών), αποχαρακτηρίζεται από χώρος πρασίνου που ήταν, με βάση υπουργική απόφαση του 2014, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την οικοδόμησή της.

Επ' αυτού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν τρία ερωτήματα τα οποία θα τα χαρακτήριζα περίπου ως εγκυκλοπαιδικά. Το πρώτο ερώτημα λέει: «Αναγνωρίζετε την ανάγκη για αύξηση της αναλογίας επιφάνειας πρασίνου ανά κάτοικο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης;». Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος, ακόμη και εάν πρόκειται για εργολάβο οικοδομών, που θα απαντήσει αρνητικά σε αυτό;

Στο δεύτερο ερώτημα ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί για το εάν διαθέτουν «την πολιτική βούληση ώστε η έκταση των 20.507 τ.μ. ιδιοκτησίας ΑΟΟΑ να ενσωματωθεί στην ήδη παραχωρηθείσα έκταση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα;». Πιστεύουν οι ερωτώντες βουλευτές ότι θα υπάρξει υπουργός ο οποίος θα βγει και θα πει “όχι, δεν διαθέτουμε τέτοια πολιτική βούληση”;

Με το τρίτο ερώτημα ερωτάται η κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει «ώστε τα 20.507 τμ να αποδοθούν και αυτά στην τοπική κοινωνία και τον δήμο Καλαμαριάς για την δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής». Και εδώ είναι πράγματι το ζουμί. Οι λύσεις που υπάρχουν δεν είναι πολλές. Είτε η κυβέρνηση θα διαθέσει τους πόρους που απαιτούνται για να απαλλοτριωθεί η έκταση, αποζημιώνοντας τον ΑΟΟΑ είτε η έκταση θα αποδοθεί προς ανοικοδόμηση. Η λύση της ανταλλαγής με άλλη, ισοδύναμης αξίας έκταση δεν παίζει καθώς, στην περιοχή, τέτοιος διαθέσιμος χώρος, ιδιοκτησίας του δήμου ή του δημοσίου, δεν υπάρχει.

Το πρόβλημα αυτό το είχε βρει μπροστά της και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν παραχωρούσε το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στο δήμο. Τότε, για να δεχθεί ο Καμμένος, να παραχωρήσει την έκταση εντός του στρατοπέδου, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απαίτησε και πήρε, σε αντάλλαγμα, ογδόντα διαμερίσματα του δήμου Παύλου Μελά. Ο δήμος Καλαμαριάς, όμως, διαμερίσματα ή άλλου είδους τέτοιο αντάλλαγμα δεν διαθέτει, συνεπώς, αν θέλουμε το Κόδρα να γίνει πάρκο στο σύνολό του, η λύση είναι μόνον η απαλλοτρίωση.