Skip to main content

Το ολόχρυσο άγαλμα του Τραμπ μπροστά από τον Λευκό Οίκο

Οι Αμερικάνοι και μαζί όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Κι ενδεχομένως, τα γραφικότερα...

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον βρίσκεται πλέον όλος ο πλανήτης. Στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα ποιο είναι το πρόγραμμά του, σχεδόν σε κανένα επίπεδο. Για έναν απλό λόγο: Προεκλογικά, δεν το ανακοίνωσε ποτέ. Το μόνο που έκανε ήταν να χαιδεύει τα αυτιά του ακροατηρίου του, κάθε φορά. Μόνο που έτσι δεν κυβερνώνται χώρες. Πολύ περισσότερο, η μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη.

Ποιος είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ; Η διαφθορά. Αντιγράφουμε απόσπασμα ενός αποκαλυπτικού κειμένου, που έγραψε πρόσφατα ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times:

«Η διαφθορά (σσ στην εποχή του Τραμπ) δεν πρόκειται να περιορισθεί στο ύπατο αξίωμα, καθώς η εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων θα τεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού μας συστήματος. Ο Τραμπ θα περιστοιχίζεται, άλλωστε, από κλίκα δισεκατομμυριούχων, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται ήδη με τα υπουργικά χαρτοφυλάκια που σύντομα θα αναλάβουν. Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ μεταμορφώνονται ήδη σε Αμερικανιστάν».

Και συνεχίζει: «Ορισμένοι απολογητές του Τραμπ διατείνονται ότι οι φόβοι για τσουνάμι διαφθοράς είναι αδικαιολόγητοι, καθώς οι εύποροι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα μπορούσε, όμως, να πιστέψει κάτι τέτοιο; Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μία χώρα, η οποία εμφανιζόταν ως πρότυπο για τις δημοκρατίες όλου του κόσμου;».

Προσέξτε τον όρο «Αμερικανιστάν». Παραπέμπει σε όλα τα «-ιστάν», που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν «το μόνο ερώτημα σήμερα είναι αν η σήψη έχει φθάσει τόσο βαθιά, που η μεταμόρφωση των ΗΠΑ σε Τραμπιστάν είναι αναπόφευκτη. Ενα είναι σίγουρο: Το να αγνοήσουμε τον κίνδυνο αυτό, λέγοντας ότι όλα θα πάνε καλά, θα είναι καταστροφικό και ανόητο».

Οι Αμερικάνοι και μαζί όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προετοιμαζόνται για τα χειρότερα. Κι ενδεχομένως, τα γραφικότερα. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να δούμε κάποια στιγμή, μπροστά από το Λευκό Οίκο ένα ...ολόχρυσο άγαλμα ενός έφιππου Τραμπ, που θα ετοιμάζεται για εφόρμηση στο άγνωστο!