Skip to main content

Το νέο όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και ο Σουλτάνος των Βαλκανίων

Τα αιτήματα του Ράμα για τους «Αλβανοτσάμηδες», η διεύρυνσης της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια και ο Βρετανός υφυπουργός που μας φέρνει κατάθλιψη.

"Κίρο Γκλιγκόροφ", λέγεται ότι θα μετονομαστεί το αεροδρόμιο των Σκοπίων, και θα απεικονίζει την εκτίμηση για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ στη διαδικασία της ίδρυσης του σύγχρονου κράτους των Σκοπίων και θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των πολιτών της.

Θα εκφράσουν δηλαδή την εκτίμησή τους στον Γκλιγκόροφ, αλλά γράφουν στα παλιά τους παπούτσια, ότι ο εκλιπών είχε δηλώσει δημόσια πως είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμιά σχέση με τους Μακεδόνες. Παράλληλα, στον σλαβικό Τύπο γράφεται ότι θα μετονομαστεί και το δικό μας αεροδρόμιο «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη. Να το δούμε κι αυτό…

Τι ζητούν οι Αλβανοί από εμάς, και υποστηρίζουν ότι το συζητάμε; Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι οι Αλβανοτσάμηδες δικαίως ζητούν ένα… μνημείο ως ανάμνηση: «Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα "Τσάμηδες". Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται».

Σας είπα εχθές πώς η Τουρκία βάζει χέρι και στην Σερβία. Έχει και συνέχεια. Μετά από εκείνη τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Βόσνιου μουσουλμάνου ηγέτη και του προέδρου της Σερβίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει μια παρόμοια μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και του Σέρβου προέδρου, Αλεξαντάρ Βούτσιτς.

Δεν ενεργεί πλέον ως μεσολαβητής μεταξύ δύο εχθρικών κρατών. Αλλά ως σουλτάνος που ρυθμίζει τις διαφορές των υποτελών του. Γιατί δέχτηκε ο Βούτσιτς αυτές τις συναντήσεις, ο Θεός κι η ψυχή του, που λένε. Επειδή υπάρχει και χειρότερο, που δείχνει τι είδους ανακατατάξεις θα γίνουν στα Βαλκάνια. Το χειρότερο που είπα παραπάνω, είναι ότι η συνάντηση Βούτσιτς-Ράμα, θα γίνει στο Πρέσεβο.

Κι αυτό το δέχτηκε ο Βούτσιτς. Και ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι το Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, είναι η περιοχή με αλβανικό πληθυσμό, την οποία επισκέπτεται και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, και απαιτεί απόσχιση από την Σερβία και ενσωμάτωση με το Κοσσυφοπέδιο. Και όλα αυτά, τα ρυθμίζει ο Ερντογάν.

Bρετανός υφυπουργός σόκαρε τον Κοινοβούλιο της χώρας του, αφήνοντας άφωνους τους συναδέλφους του, κι εμάς. Ο Μάικλ Μπέιτς, υφυπουργός στο υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης αποχώρησε με θεαματικό τρόπο από την αίθουσα της Βουλής των Λόρδων, αφού είπε στα μέλη της ότι "ντρέπεται βαθιά" που δεν ήταν εκεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Καθυστέρησε μισή ώρα.

Προσοχή: Μην τολμήσετε να κάνετε σύγκριση με τους δικούς μας πολιτικούς, επειδή υπάρχει κίνδυνος να πέσετε σε βαθιά κατάθλιψη.