Skip to main content

Το όραμα της Mytilineos για τις Έξυπνες Πόλεις παίρνει σάρκα και οστά στα Άσπρα Σπίτια

Το μεγαλόπνοο και ελπιδοφόρο πρότζεκτ του Ομίλου στη Βοιωτία - Έξυπνες λύσεις, ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μεγαλύτερη λειτουργικότητα

Στα αποκαλυπτήρια του μεγαλόπνοου πρότζεκτ της Mytilineos, Smart Cities, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, την «κωμόπολη» των εργαζομένων του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Πρόκειται για τη νέα καινοτόμο πρωτοβουλία της Mytilineos, στην οποία συμμετείχαν και λειτούργησαν αρμονικά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σχεδόν όλοι οι τομείς του Ομίλου, δηλαδή μεταλλουργία, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο την κοινωνία του μέλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο πράσινη.

Τo πρότζεκτ Smart Cities της Mytilineos προσφέρει μία ευρεία γκάμα έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, που αποσκοπεί στην πιο εύκολη και στην πιο βιώσιμη καθημερινότητα, μέσω της αειφορικής διαχείρισης.

Περιλαμβάνει υπηρεσίες, εφαρμογές και προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, στις κοινότητες, στους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες και έξυπνες κοινωνίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνοντας, ταυτόχρονα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, με εχέγγυο ό,τι καλύτερο παρέχει η τεχνολογία. Το πρότζεκτ «Mytilineos Smart Cities» επιδιώκει τη μετάβαση στη χρήση και αξιοποίηση πράσινης, καθαρής ενέργειας και στην ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων και υποδομών μέσω τελευταίας τεχνολογίας -όπως Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management και Citizen/Tourist services.

Την παρουσίαση έκαναν η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS Βίβιαν Μπουζάλη και ο CFO του ομίλου Γιάννης Καλαφατάς ο οποίος μάλιστα έδειξε σε real time πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα Smart Cities της MYTILINEOS στα Άσπρα Σπίτια.

Ευρεία γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών

Τα Άσπρα Σπίτια θα είναι η πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη. Στην κοινότητα θα αναπτυχθεί μία πρώτη γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν τη διαχείριση υδάτων και ενέργειας, έξυπνους πόλους που θα μπορούν να δίνουν πληροφορία μέσω wifi, καθώς και την πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρέχονται λύσεις για:

- Ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας,

- Εξυπνη διαχείριση υδάτων,

- Εξυπνη διαχείριση απορριμμάτων,

- Υψηλή λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο, από σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5G/wifi έως εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού,

- Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών,

- Αξιοποίηση δυνατοτήτων για 5G

-Σημεία φόρτισης

- Ψηφιακοί μετρητές

- Αυτοπαραγωγή και ανταλλαγή ενέργειας

Για οικιακές ανάγκες έχουν εγκατασταθεί έξυπνες συσκευές, όπως μετρητές, μπαταρίες, inverter, φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά και ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Για όλα αυτά παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης από το κινητό τηλέφωνο.

Για παράδειγμα, ο φωτισμός της πόλης έχει λειτουργία follow me για τους πεζούς, με την κεντρική διαχείριση να «διαβάζει» real time την κίνηση, ώστε να μην υπάρχει ποτέ μποτιλιάρισμα. Παράλληλα, οι δρόμοι θα ζυγίζουν τα φορτηγά και θα φορτίζουν τα αυτοκίνητα, ενώ ο πολίτης θα μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο των resources, να ελέγχει τι χρησιμοποιεί, πώς και πότε, να βρίσκεται διαρκώς online με την πόλη του.

Μετά τα Άσπρα Σπίτια ανοίγει, πλέον, ο δρόμος ώστε να ακολουθήσουν ανάλογα πρότζεκτ σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος και CEO του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννης Καλαφατάς, και η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing, Βίβιαν Μπουζάλη.