Skip to main content

Το όραμα της Νοτοπούλου για τη νέα Θεσσαλονίκη (video)

Πλήθος κόσμου, κυρίως νέοι, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Με πολύ κόσμο σε μια πολύ όμορφη βραδιά, με πολλά χαμόγελα και με όλο το ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην πρώτη γραμμή, η αποψινή κεντρική προεκλογική εκδήλωση της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Περισσότερα από χίλια άτομα, όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέοι, μαζεύτηκαν για να ακούσουν την κ. Νοτοπούλου στην ομιλία της. Με περίπου 200 καρέκλες τις οποίες κατέλαβαν βουλευτές, υπουργοί, στελέχη και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί», η κ. Νοτοπούλου ανέβηκε στο βήμα στις 21.00', αφού την προλόγισε η συνάδελφος δημοσιογράφος, Άννα Ομηρίδου, και με παράλληλη ομιλία στη νοηματική, έκανε κατά βάση μια πολιτική ομιλία, αναλύοντας πάντως και το όραμά της για την πόλη, το οποίο έχει τέσσερις άξονες.

Παρόντες όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και επίσης η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο υφυπουργός, Άγγελος Τόλκας. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πάρτι με τους Κόζα Μόστρα.

«Μεγάλη βραδιά, βραδιά νίκης!», είπε ξεκινώντας η κ. Νοτοπούλου.

«Είμαστε εδώ, στην καρδιά της πόλης γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη, τη δική μας Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλονίκη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, τη Θεσσαλονίκη του Λαμπράκη, των καπνεργατών του '36, του Γιώργη Τσαρουχά, του αντιδικτατορικού αγώνα, των προσφύγων του '22, των Μικρασιατών και των Ποντίων, των Εβραίων του Ολοκαυτώματος, των προσφύγων, των κινημάτων, των οικογενειών και των φοιτητών, να κάνει άλμα στο μέλλον, να προχωρήσει μπροστά. Είμαστε εδώ και δίνουμε τη μεγάλη μάχη, την σπουδαία μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης για να κρατήσουμε την πόλη στο φως», τόνισε.

Η κ. Νοτοπούλου είπε ότι «η Θεσσαλονίκη τολμάει, προχωρά στην κατεύθυνση της προόδου, παλεύει και τα καταφέρνει. Και η πρόοδος δεν είναι κάτι το αφηρημένο και το ασαφές. Σημαίνει την υπεράσπιση των αξιών της Δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημαίνει μάχη κατά του φασισμού, μια μάχη που πάντα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Μια μάχη που τη δίνουμε με όλη μας την ψυχή χωρίς «ναι μεν αλλά». Σημαίνει να φτιάξουμε μια πόλη κοινωνικά δίκαιη, φιλική, φιλόξενη για όλους τους ανθρώπους. Μια πόλη συμπεριληπτική που δεν θα αφήνει κανέναν και καμία στο περιθώριο. Μια πόλη για όλους και για όλες. Γιατί θέλουμε να κερδίσουμε τον Δήμο. Η πρόοδος δεν αφορά μόνο τα μεγάλα και τα ευγενή. Σημαίνει να εξασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής για τους πολίτες. Γι' αυτό θέλουμε να κερδίσουμε τον Δήμο. Γιατί ο Δήμος είναι το πρώτο κύτταρο δημοκρατίας. Παίζει κύριο ρόλο στην καθημερινότητά μας, σε κρίσιμους τομείς. Στο αστικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, στην κοινωνική πολιτική. Θα μπορούσε να ήταν ασπίδα προστασίας στα χρόνια της κρίσης, μπορεί να γίνει έστω σήμερα, στον πολιτισμό, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις διεκδικήσεις της πόλης, στις αστικές μεταφορές και την ανάπτυξη. Από τον Δήμο εξαρτάται η καθημερινότητα του πολίτη και ο Δήμος δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης της πόλης. Κι εξηγούμε με όλη μας τη δύναμη ότι γι' αυτό θέλουμε να κερδίσουμε τον Δήμο όσοι και όσες αγωνιούμε, νοιαζόμαστε και θέλουμε να δουλέψουμε, όσοι και όσες ονειρευόμαστε και ξέρουμε ότι κάποια όνειρα γίνονται πραγματικότητα».

Η υποψήφια δήμαρχος επισήμανε ότι όταν αποφάσισέ να ζητήσει τη στήριξη των Θεσσαλονικέων ήξερε ότι μπροστά της είναι μια μεγάλη πρόκληση, μια δύσκολη μάχη, η οποία δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου. Γι' αυτό η παράταξή ονομάστηκε «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Η κ. Νοτοπούλου άφησε και αιχμές: «Δεν βλέπουμε τον Δήμο ως προσωπική ιδιοκτησία ή φέουδο, όπως άλλοι. Αντίθετα προκρίνουμε το συμμετοχικό σχεδιασμό. Δεν φοβόμαστε να μοιραστούμε την διοίκηση γιατί η εξουσία ανήκει στον λαό. Το νομοθετήσαμε είναι η ώρα να γίνει πράξη. Παίρνουμε την πόλη στα χέρια μας, σχεδιάζουμε εμείς τη ζωή μας. Και χαίρομαι που σήμερα δείχνουμε πως αυτή τη μάχη την δίνουμε μαζί και θα την κερδίσουμε μαζί όλη η πόλη ενωμένη. Συγκροτήσαμε μια νέα πλατιά, προοδευτική συμμαχία από ανθρώπους που εκφράζουμε το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου, που εκπροσωπούμε την παραγωγική και δυναμική Θεσσαλονίκη. Μάχιμοι επαγγελματίες, άνεργοι, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, νέοι και νέες της πόλης, μέλη κινημάτων και συλλογικών προσπαθειών. Είμαστε καθημερινοί άνθρωποι που ζούμε και πονάμε αυτή την πόλη. Που δεν αντέχουμε ούτε τη σκέψη της επιστροφής που θα τραβήξουμε μπροστά. Και ας μας κατηγορούν ότι κάνουμε εκλογικά κέντρα τα ταξί και το μετρό. Στις 26 Μάη θα καταλάβουν ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μετέτρεψαν σε εκλογικά κέντρα τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, για να νικήσουμε».

Στην ομιλία της για τους ανθυποψηφίους της είπε: «Ακούω τους ανθυποψήφίους μου με θράσος να κρύβουν το παρελθόν, τάζοντας καθρεφτάκια ή με μεγαλύτερη ειλικρίνεια ξεπουλήματα και ιδιωτικοποιήσεις. Τους ακούμε να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών για να επιστρέψουμε στο παρελθόν και τους απαντούμε: Να επιστρέψετε μόνοι σας. Εμείς προχωράμε μπροστά. Προχωράμε. Γιατί δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια τώρα δεν κάνανε κάτι για την πόλη και τους ανθρώπους της. Δεν έχουν ούτε πρόγραμμα, ούτε λύσεις. Η Θεσσαλονίκη Μαζί, εμείς πρεσβεύουμε το καινούργιο, την προσπάθεια, την πόλη, τις ιδέες που γίνονται πράξη. Δεν υποσχόμαστε χωρίς αντίκρισμα. Δεν εργαζόμαστε για τους λίγους. Δεν εξαρτόμαστε από συμφέροντα και δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε. Δεν ανήκουμε σε όσους κράτησαν την πόλη στάσιμη δίχως υποδομές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Γιατί στη Θεσσαλονίκη καθηλωμένη στη μιζέρια που έχτιζαν τόσες δεκαετίες κάποιοι θησαύρισαν. Για τους πολλούς υπάρχει λύση και η λύση είμαστε εμείς μαζί. Γιατί η Θεσσαλονίκη έκανε βήματα μπροστά και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Δεν γυρνά πίσω. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι φιλέτο. Δεν είναι ιδιοκτησία. Η Θεσσαλονίκη ανήκει στο μέλλον. Η Θεσσαλονίκη τολμά. Τολμά να γίνει μία ευρωπαϊκή Μητρόπολη. Λόγω της σημαντικής αξιοζήλευτης γεωπολιτικής της θέσης αποτελεί κόμβο ενεργειακό, ψηφιακό, υποδομών και μεταφορών».

Όραμα σε τέσσερις άξονες

Η κ. Νοτοπούλου περιέγραψε τους τέσσερις άξονες του οράματός της για μια Θεσσαλονίκη – ευρωπαϊκή Μητρόπολη:

-Δίκαιη πόλη.

-Πόλη πρότυπο κυκλικής Οικονομίας.

-Ζωντανή κάθε γειτονιά.

-Υπεράσπιση της συλλογικής μνήμης.

«Σεβόμαστε το παρελθόν και προχωράμε στο μέλλον. Η Θεσσαλονίκη, από καθηλωμένη συμπρωτεύουσα, γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και γέφυρα συνεργασίας των λαών. Προχωράμε μαζί για να συνεχίσουμε να κρατάμε το τιμόνι της διαβαλκανικής συν-ανάπτυξης. Όραμά μας η Θεσσαλονίκη που γίνεται κόμβος δικτύων να γίνει κέντρο της Νοτιαοανατολικής Ευρώπης. Όραμά μας, όμως, είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη για όλες και όλους, πέρα από κάθε διάκριση. Μια πόλη που θα σέβεται και θα στηρίζει τους ανθρώπους της, ιδιαίτερα τους ευάλωτους. Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει μια Εύκολη πόλη που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες μας. Μια πόλη που θα ζούμε καλά. Μια πόλη όπως την χρειαζόμαστε εμείς και όχι μια πόλη εξυπηρετεί νεοφιλελεύθερα σχέδια, συμφέροντα ή ναρκισσιστικές φαντασιώσεις αλλά μια πόλη όπως τολμάμε σήμερα να την ονειρευτούμε. Πόλη να ζεις», εξήγησε.

Για το πρόγραμμά της τόνισε: «Σε αυτό είμαι ξεκάθαρη. Φτάνει με τις μικροπολιτικές του παρελθόντος. Εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτά. Το πρόγραμμά μας το διαμορφώσαμε συμμετοχικά, μαζί με τους φορείς της πόλης, το διαβουλευτήκαμε με τους κατοίκους της. Κάθε σκέλος του σε κάθε γειτονιά. Και ξέρουν οι κάτοικοι της πόλης ότι εμείς τα έργα τα τελειώνουμε, εμείς τις τρύπες, είτε είναι των υποδομών, είτε στα οικονομικά, τις κλείνουμε. Εμείς τα σχέδια τα κάνουμε πράξη».

Έξυπνη πόλη

Δεσμεύτηκε για λύσεις, για μία έξυπνη πόλη που περνά σε νέα εποχή: από το έξυπνο πάρκινγκ μέχρι τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες. Εύκολη μετακίνηση στην πόλη με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικών μεταφορών. Με ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, με κίνητρα στην ηλεκτροκίνηση.

Ελεύθεροι χώροι

«Για εμάς ο δημόσιος χώρος είναι πρώτη προτεραιότητα, το έχουμε αποδείξει, λύνοντας ό,τι δεν λυνόταν για δεκαετίες. Είμαστε η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Μετά το Κόδρα και το Παύλου Μελά, να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας με θύλακες πρασίνου στις γειτονιές, πάρκα τσέπης. Κάθε αστικό κενό να γίνει αστικό κοινό. Κάθε αδόμητος χώρος να γίνει πνεύμονας πρασίνου, να αναπνεύσει η πόλη, να ανασάνουν οι πολίτες», υπογράμμισε.

Κοινωνική πολιτική

Για την κοινωνική πολιτική είπε: «Δημιουργούμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας με ΤΟΜΥ και δημοτικά ιατρεία, με αναβαθμισμένα ΚΑΠΗ, με ΚΕΠ υγείας, χώρους εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, πρόληψη, με χώρους φροντίδας βρεφών κι αναβάθμιση της σχολικής στέγης. Στηρίζουμε το Thessaloniki Pride, όπως και κάθε θεσμό υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τους άστεγους συμπολίτες μας εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας αλλά και προωθούμε νέα ευρωπαϊκά μοντέλα, και πολιτικές ενσωμάτωσης για τους πρόσφυγες. Αξιοποιούμε το κτιριακό απόθεμα, τα εγκαταλειμμένα κτίρια, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των νέων, είτε για οικιακή είτε για επαγγελματική στέγη. Μία νέα στεγαστική πολιτική».

Επίσης δεσμεύτηκε για ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών και για μια πόλη καθαρή.

Καθαριότητα – Δημοτικοποίηση νερού

«Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Η καθαριότητα είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με την ανακύκλωση κι αυτή με την προστασία του περιβάλλοντος. Βασική αρχή μας είναι η Κυκλική Οικονομία. Αυτό είναι το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος και για αυτό θέλουμε να κάνουμε την Θεσσαλονίκη πρωτοπόρο της Κυκλικής Οικονομίας. Είμαστε αυτοί που διασφαλίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου. Είμαστε αυτοί που δίνουμε την μάχη για τα δημόσια αγαθά. Κι αυτή είναι η μάχη για την διατήρηση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο. Μια μάχη που μαζί θα την κερδίσουμε οριστικά. Όλοι θυμόμαστε τον αγώνα που έδωσε η πόλη το 2014 με το δημοψήφισμα για το νερό. Μια σπουδαία στιγμή για την πόλη. Εγγυηθήκαμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, και πρέπει ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του. Προωθούμε τη μερική δημοτικοποίηση του νερού. Για να περάσει το νερό στα χέρια του Δήμου, στα χέρια της πόλης όπως συμβαίνει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις», σημείωσε.

Προσβασιμότητα – Πολιτισμός - Νέοι

Μια πρωταρχική δέσμευση είναι να κάνουμε την πόλη προσβάσιμη παντού, ισότιμα προσπελάσιμη από όλους τους κατοίκους, για όσους περνούν ήδη δύσκολα επισήμανε.

Για τον πολιτισμό είπε ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται καλλιτεχνούπολη, από τα αναβαθμισμένα Δημήτρια μέχρι το εμβληματικό μας project για την δημιουργία Hub νέων καλλιτεχνών στο κτιριακό συγκρότημα της Αγίου Μηνά.

Για τους νέους: Η Θεσσαλονίκη μαζί αποκτά πολιτική για τους νέους και τις νέες, πολιτική που θα διαπερνά όλες τις πολιτικές του Δήμου. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ψήφος των νέων δεν μετρά! Καλούμε τους νέους και τις νέες να αγνοήσουν αυτή τη λογική, να πάνε να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν την γενιά τους στις 26 Μαΐου! Και την επόμενη μέρα να φτιάξουμε μαζί την πόλη μας. Είναι η ώρα της δικής μας γενιάς!

Γειτονιές

«Όταν αναφέρθηκα σε γειτονιές δεν εννοούμε μόνο το κέντρο της πόλης. Ονειρευόμαστε την πόλη με ζωντανές γειτονιές, μια πραγματική αστική αναγέννηση από άκρου εις άκρον της Θεσσαλονίκης. Εμείς μιλήσαμε για τους Λαχανόκηπους, τα Δικαστήρια και την Ξηροκρήνη. Εμείς περιγράψαμε το πλάνο μας για την Άνω Πόλη. Είπαμε τι θα κάνουμε για την Τούμπα και την Ανατολική πλευρά του Δήμου, εξηγήσαμε το σχέδιο μας για την Τριανδρία. Και σε όλη την προεκλογική εκστρατεία αναλύσαμε το σχέδιο μας για να γίνει ανθρώπινο το κέντρο της πόλης. Εμείς αναβαθμίζουμε ήδη την Δυτική Θεσσαλονίκη», τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

Πολιτικό κλείσιμο

Το κλείσιμο της ομιλίας της κ. Νοτοπούλου ήταν αμιγώς πολιτικό:

«Σε αυτό εδώ το σημείο, στο κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να αποφασίσουμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε για το μέλλον της πόλης μας. Τον δρόμο της συντήρησης ή της προόδου. Τον δρόμο του ελιτισμού και της εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ή αυτόν της δημοκρατίας, με την κοινωνία μπροστά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολλών. Την στήριξη του κόσμου της εργασίας ή την απαξίωσή του, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις. Η παρουσία σας σήμερα εδώ είναι αδιάψευστος μάρτυρας του προοδευτικού μετώπου που θα αναμετρηθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος, και θα κερδίσει τους εκπροσώπους μιας ελιτίστικης συντήρησης που θέλει να πνίξει τις προοπτικές της πόλης. Προοπτικές που μαζί τα καταφέραμε και τις δημιουργήσαμε. Αυτό είναι το διακύβευμα για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί. Για να χτίσουμε την Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε. Είναι ένα στοίχημα όλου του προοδευτικού κόσμου να κερδίσει στις δημοτικές εκλογές το φως απέναντι στο σκοτάδι.

Ενώσαμε δυνάμεις και παλεύουμε μαζί για να έχουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης προοδευτική επιλογή στη δεύτερη Κυριακή και προοδευτική δημοτική αρχή. Η «Θεσσαλονίκη Μαζί» είναι η μόνη προοδευτική επιλογή νίκης σε αυτές τις εκλογές. Αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό, για τις ανάγκες των πολλών στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης. Κι είμαι σίγουρη ότι ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος. Γιατί θέλουμε πια να πούμε στα παιδιά μας τα λόγια του πατέρα « εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες» που έλεγε ο ποιητής. Να το πούμε κι αυτή τη φορά να είναι αλήθεια. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο μαζί θα τα καταφέρουμε. Προχωράμε μαζί μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου. Μέχρι την νίκη στις 2 Ιουνίου. Γι' αυτό θα κερδίσουμε. Γιατί εμείς δεν αναζητούμε τίτλους και αξιώματα. Παλεύουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με τους πολίτες. Για τα παιδιά, για μια καλύτερη ζωή, θα νικήσουμε γιατί είμαστε οι πολλοί της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ελεύθερων χώρων, της ίσης μεταχείρισης και της ισότητας, ης προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της προστασίας των δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και της συμμετοχής. Είμαστε οι πολλοί της προσπάθειας, της ελπίδας, του μεγάλου και δίκαιου αγώνα. Θα νικήσουμε γιατί το χρωστάμε στο παρελθόν και στο μέλλον. Θα νικήσουμε γιατί μαζί έχουμε τη δύναμη. Θα νικήσουμε γιατί και το πιστεύουμε και το μπορούμε. Προχωράμε μαζί. Νικάμε μαζί».