Skip to main content

Το Παληό Καβάλας σπάει το κοντέρ των τιμών στην εξοχική κατοικία

Οι περιοχές σε Καβάλα και Πιερία που με τις υψηλότερες τιμές στα τουριστικά ακίνητα. Το Παληό Καβάλας πάνω από τις ακριβές περιοχές της Χαλκιδικής.

Στα ίσια ανταγωνίζεται το Παληό της Καβάλας, τις πιο ακριβές περιοχές της Χαλκιδικής, όπως είναι η Χανιώτη, η Καλλιθέα και η Κρυοπηγή, τόσο στις τιμές εκκίνησης για πωλήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο, όσο και στις ανώτατες τιμές της αγοράς.

Η Χαλκιδική, ένας ολόκληρος νομός με τουριστικό χαρακτήρα και σαν η δυναμικότερη τουριστική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μαγνητίζει αναπόφευκτα την προσοχή όλων, ωστόσο υπάρχουν και σε άλλους νομούς της Μακεδονίας, Κεντρικής και Ανατολικής, περιοχές που βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών για εξοχική κατοικία, στις περισσότερες των περιπτώσεων παραθαλάσσιες και με καλές τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, όπως και υψηλής ποιότητας εξοχικές κατοικίες - βίλες ή διαμερίσματα- που διατίθενται προς πώληση.

Το Παληό της Καβάλας, σπάει λοιπόν το κοντέρ των τιμών, με το άνω όριο των ανώτερων να φθάνει στις 2.250 ευρώ/τμ, όταν στην περιζήτηση Χανιώτη είναι στις 2.000 ευρώ/τ.μ., στην Καλλιθέα στα 1.950 ευρώ, στην Κρυοπηγή στα 1.900 ευρώ και στο Παλιούρι στα 1.800 ευρώ/τ.μ.

Βεβαίως υπάρχει εξήγηση για τις πολύ υψηλές εκτιμώμενες τιμές πώλησης στη διετία 2017-2018 ( σ.σ. αιτούμενες τιμές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την απόσταση του ακινήτου από τη θάλασσα) , καθώς το Παληό ήταν για την Καβάλα και σε σημαντικό βαθμό παραμένει, ότι το Πανόραμα για τη Θεσσαλονίκη. Ένα προάστιο όπου είχαν τις βίλες τους οι εύποροι Καβαλιώτες, πάνω στη θάλασσα και σε απόσταση μόλις 10 χλμ από την πόλη. Στο Παληό υπάρχουν βίλες πολυτελέστατες, επίσης πολύ ποιοτικές σύγχρονες κατασκευές ενώ την περιοχή έχουν επιλέξει για κατοικία ξένοι, διευθυντικά στελέχη επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και πολύ γνωστός Έλληνας ευρωβουλευτής. Οι Καβαλιώτες, λόγω της ζήτησης που εκδηλώνεται,  σε αρκετές περιπτώσεις μετεγκαθίστανται στην πόλη και πωλούν σε αλλοδαπούς, κυρίως σε Βούλγαρους, Τούρκους και λιγότερο σε Ρώσους.

Όπως αποδεικνύεται, η εξοχική κατοικία που δέχθηκε ισχυρό, το μεγαλύτερο πλήγμα, στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει αρχίσει να ανακάμπτει κυρίως λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος από πλευράς αλλοδαπών αγοραστών και τουριστών, με τους δεύτερους να ενισχύουν την αξιοποίηση από πλευράς ιδιοκτητών, των καταλυμάτων που προωθούνται μέσω Airbnb.

Σύμφωνα με ανάλυση της αγοράς εξοχικής κατοικίας στη Κεντρική Μακεδονία του κ. Χρ. Μιχαλέρη Εκτιμητή (REV), Α.Τ. Μηχανικού και συνεργάτη της ΕΤΕ, «η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας είναι το πιο δυναμικό σκέλος του εγχώριου real estate, ενώ από το 2016, πλέον και μεσοσταθμικά, η τάση των τιμών φαίνεται να τείνει να ξεφύγει από την στασιμότητα και να παρουσιάζεται ανοδική

«Επίσης, ακόμα και σε περιοχές εκτός Χαλκιδικής, π.χ. όπως η Καβάλα, παρατηρείται σημαντική αντοχή των τιμών, παρόμοια με προ κρίσης επίπεδα, με εμφαινόμενη κι εδώ, τάση ανόδου».

Στην Καβάλα λοιπόν, οι τιμές σε Παλιό, Ηρακλείτσα και Νέα Πέραμο εκκινούν από 750-800 και έως 1200 ευρω/τμ και φθάνουν και ξεπερνούν οι ανώτατες τις 2.000 ευρώ, με τις πιο υψηλές τιμές να καταγράφονται στο Παλιό, όπου οι μέγιστες είναι από 1900 έως 2250 ευρώ/τμ. Στην Ηρακλείτσα τα άνω επίπεδα τιμών διαμορφώνονται μεταξύ 1.500-1850 ευρώ και στη Νέα Πέραμο μεταξύ 1400-1750 ευρώ/τμ.

Αλλά ανοδική τάση καταγράφεται και στις τιμές στο «σμαραγδένιο νησί του Βόρειου Αιγαίου, στη Θάσο, που τουριστικά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, προσελκύοντας εισερχόμενο τουρισμό από όλα τα Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική Ευρώπη. Όπου δε υπάρχει τουριστική ανάπτυξη, δημιουργία σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, γύρω- τριγύρω αναπτύσσεται και η αγορά της εξοχικής κατοικίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του κ. Μιχαλέρη, στο Λιμένα της Θάσου, δηλαδή τη χώρα του νησιού και την πυρήνα έναρξης της τουριστικής του ανάπτυξης, οι τιμές των εξοχικών κατοικιών  εκκινούν από τα  1.000 ευρώ/τμ και φθάνουν τα 1.400-1.750 ευρώ/τμ.

Η αγορά εξοχικής κατοικίας παρουσιάζει κινητικότητα και σε έναν άλλο τουριστικό νομό της Μακεδονίας, στην Πιερία, η οποία εκτός από τις παραθαλάσσιες περιοχές έχει και έναν πολύ δημοφιλή ορεινό όγκο στον οποίο φυσικά δεσπόζει ο Όλυμπος.

Στην Πιερία λοιπόν, στην αγορά εξοχικής κατοικίας, βρίσκεται στο κάδρο και το ημιορεινό Λιτόχωρο, αλλά εκτός συναγωνισμού στις τιμές ήταν και παραμένει ο Πλαταμώνας, μία περιοχή που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις Βαλκάνιων αλλά και Ελλήνων παραθεριστών από γειτονικούς νομούς και κυρίως από νομούς της Θεσσαλίας με πρώτο το νομό Λάρισας. Στα υψηλά των ανώτερων τιμών ο Πλαταμώνας «χτυπάει στα ίσια» την Καλλιθέα και την Κρυοπηγή.

Πιο αναλυτικά, στην Πιερία, οι τιμές εκκινούν από τα 800 ευρώ/τμ στο Λιτόχωρο, ενώ λίγο πιο πάνω στα 850 ευρώ είναι σε Πόρους και Λεπτοκαρυά, με δυναμικότερο σημείο εκκίνησης να κάνει ο Πλαταμώνας στα 900 ευρώ/τμ. Ο Πλαταμώνας είναι αυτός που έχει και τις υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο αφού διαμορφώνονται μεταξύ 1.800-1.950 ευρώ, ενώ ακολουθεί η Λεπτοκαρυά με εύρος ανώτατων στα 1.100-1.350, έπεται το Λιτόχωρο με 1.000-1.250 ευρώ και με πιο «συγκρατημένες» ανώτατες ακολουθούν οι Πόροι με 1.000-1.150 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλέρης, «η αίσθηση ανάκαμψης γενικά της εξοχικής κατοικίας είναι πιο αισθητή στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το  επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά την ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας από την εγχώρια αγορά, ήταν και παραμένει αδύναμη από πλευράς Ελλήνων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα ακίνητα.