Skip to main content

Ξενοδοχεία γεμάτα τουρίστες, αλλά... καταχρεωμένα. Παράδοξο;

Ενώ το τουριστικό ρεύμα φέτος σπάει κάθε ρεκόρ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των περισσότερο δανεισμένων.

Είναι, μακράν, ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας. Μαζί με την ναυτιλία. Μόνο που τώρα τελευταία, ο τουρισμός έχει αρχίσει να κάνει νερά. Γιατί το γράφουμε; Έχοντας ως αφετηρία, μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα με γνωστό τραπεζίτη, ο οποίος μας επέστησε την προσοχή σε ένα – αν μη τι άλλο – παράδοξο γεγονός. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ενώ το τουριστικό ρεύμα φέτος σπάει κάθε ρεκόρ και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας πλησιάζουν το 100%, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των περισσότερο δανεισμένων! Και σαν να μην έφτανε αυτό, μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων είναι «κόκκινος».

Κι απορείς: Μα πώς είναι δυνατόν; Γίνεται από τη μια πλευρά να μην υπάρχει δωμάτιο για δείγμα κι από την άλλη η επιχείρηση να είναι ζημιογόνα; Συμβιβάζεται η ευρωστία των αριθμών, σε όλη τη γκάμα της τουριστικής βιομηχανίας και τραγωδία των δανείων σε πολλές από τις περιπτώσεις του συγκεκριμένου κλάδου; Η απάντηση είναι «ναι», αλλά τεχνικά.

Όπως εξηγείται αρμοδίως, έχει εντοπισθεί το εξής φαινόμενο: Πολλές από τις κρατήσεις που γίνονται στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, πληρώνονται στο εξωτερικό. Και τα λεφτά μένουν εκεί! Δεν επιστρέφουν ποτέ και ενίοτε δεν φαίνονται πουθενά. Άρα, το ισοζύγιο των εσόδων φαίνεται αρνητικό.

Επίσης, ενίοτε, «γύρω» από μια μονάδα στήνεται ένα ιδιαίτερα έξυπνο παιχνίδι. Δηλαδή: Κερδοφόρες δραστηριότητές της, όπως η εστίαση, η καθαριότητα, οι επισκευές κλπ κλπ ανατίθενται σε τρίτους, ενώ στο κυρίως σώμα του ξενοδοχείου μένουν τα... δάνεια και τα χρέη. Υποψίες υπάρχουν δε ότι πίσω από τις κερδοφόρες αναθέσεις κρύβονται και μέτοχοι της μονάδας.

Αυτοί οι τελευταίοι, λοιπόν, μπορούν να παραπονιούνται στην τράπεζα ότι «δεν βγαίνουν», αφού τα έσοδα είναι λίγα και τα δάνεια πολλά, οπότε καλό θα είναι να κάνει υπομονή ως προς την αποπληρωμή τους. Στο μεταξύ, οι ίδιοι ως φυσικά πρόσωπα δεν είναι απαραίτητο να φαίνονται. Κι έτσι φτάνουμε στο παράδοξο: το ξενοδοχείο να είναι γεμάτο και... καταχρεωμένο. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...