Skip to main content

Συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις από Μακρόν - Μητσοτάκη

Το... παράλληλο πρόγραμμα των επισκέψεων προέδρου της Γαλλίας και του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο.

Εμμάνουελ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζουν ένα παράλληλο πρόγραμμα επισκέψεων. Κοινώς, όπου θα πηγαίνει ο ένας θα ακολουθεί κι ο άλλος.

Εννοείται ότι η πρωτοβουλία δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά όποιος μπει στον κόπο να ρίξει μια προσεκτική ματιά στα προγράμματα επισκέψεων των δυο, μπορεί να καταλήξει αβίαστα στο ίδιο συμπέρασμα. Για του λόγου το αληθές, μπορεί να αναφερθεί, για παράδειγμα, ότι η αρχή αυτής της κοινής πρωτοβουλίας έγινε από την Σαγκάη. Εκεί βρέθηκαν παράλληλα και οι δυο, για δυο μέρες, με αφορμή την διοργάνωση της EXPO. Και είχαν την ευκαιρία να συντονιστούν για διάφορα ζητήματα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν μαζί και στη Μόσχα. Κι αυτό γιατί και οι δυο έχουν προγραμματίσει επισκέψεις στη ρωσική πρωτεύουσα, άμεσα, με κοινούς στόχους. Για την ιστορία να αναφερθεί ότι η πρώτη συνεννόηση για τον συντονισμό των κινήσεων τους, λήφθηκε στη Νέα Υόρκη. Τότε που και οι δυο βρέθηκαν εκεί για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κι «έτυχε» να μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο. Εκεί, μάλιστα, είχαν και μια άτυπη συνάντηση, η οποία δεν δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα.

Τέλος, να αναφερθεί ότι γαλλική φαίνεται να ήταν η ιδέα και για τη σύνταξη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως θα ανακοινωθεί προσεχώς, οι κ. Πισσαρίδης (βραβείο Νόμπελ) και Βέττας (ΙΟΒΕ), με εντολή Μητσοτάκη, θα αναλάβουν ένα σύνθετο έργο. Να συνθέσουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Ο χρονικός ορίζοντας του σχεδίου θα είναι δεκαετές και θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2021. Με τους εορτασμούς των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.