Skip to main content

Το παραμύθι των Χριστουγέννων ζωντανεύει στη Βόρεια Ελλάδα

Η Voria.gr σας ταξιδεύει στην Ονειρούπολη στη Δράμα, την Παραμυθοχώρα στο Στρατώνι Χαλκιδικής και το χωριό του Αη Βασίλη στην Καλαμπάκα.

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα και σε κάθε σπίτι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Μικροί και μεγάλοι αυτές τις μέρες γεμίζουν από χαρά και νοσταλγία για τα παιδικά τους χρόνια, όταν περίμεναν με ανυπομονησία τον Άγιο Βασίλη. Μπορεί μεγαλώνοντας να έχει σβήσει εκείνη η παιδική αθωότητα που είχαμε, όμως βαθιά μέσα μας... το παραμύθι παραμένει ζωντανό.

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας «στήνεται» τα τελευταία χρόνια τις ημέρες των Χριστουγέννων ένα μαγευτικό σκηνικό για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους επισκέπτες. Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη δράση πραγματοποιείται στη Δράμα, όπου κάθε Δεκέμβριο τα τελευταία έξι χρόνια  ο Δημοτικός Κήπος και η πλατεία Ελευθερίας μεταμορφώνονται σε μια Ονειρούπολη … ένα πραγματικό χωριό του Αη Βασίλη. Ο δήμος Δράμας σε αυτή την προσπάθειά του έχει ενεργοποιήσειεκατοντάδες δημότες εθελοντές, πολλούς φορείς και τους συλλόγους τηςπεριοχής.

Δράμα: Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων


Η Ονειρούπολη θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2010 και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις και happening. Φιλοξενεί δράσεις και εκπλήξεις τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους επισκέπτες της στα πολλά ξύλινα σπίτια του παραμυθένιου χωριού. Η είσοδος στην Ονειρούπολη είναι ελεύθερη.

Ο κεντρικός ήρωας είναι φυσικά ο Άγιος Βασίλης που υποδέχεται πάντα χαμογελαστός, μικρούς και μεγάλους, γεμάτος ανυπομονησία να βγει αναμνηστικές φωτογραφίες και να ακούσει τις επιθυμίες σας. Ωστόσο, για τους πιο διστακτικούς υπάρχει το Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης που μπορείτε να ταχυδρομήσετε τις επιθυμίες και τις ευχές σας. 

Στην Ονειρούπολη θα γνωρίσετε τρεις χαρακτηριστικές φιγούρες, που με τα καμώματα και τα παιχνιδίσματά τους θα σας κατακτήσουν, τον Χιονούλη, τον Ταρανδούλη και τον Ονειρούλη.

Αν ξαφνικά περιπλανώμενοι στο παραμυθένιο χωριό ακούσετε τον ήχο ενός τρένου, μην τρομάξετε, θα είναι τα «ζαβολιάρικα» τρενάκια. Το ένα «κόβει» βόλτες μέσα στη Χριστουγεννιάτικη Νανοπολιτεία με επιβάτες αποκλειστικά τα μικρά παιδιά, ενώ το δεύτερο κινείται ανάμεσα στα δέντρα του Δημοτικού Κήπου. Στο τρίτο και μεγαλύτερο μπορούν να ανέβουν άτομα οποιαδήποτε ηλικίας. Είναι δωρεάν και οι επιβάτες του έχουν την δυνατότητα για μια συγκεκριμένη βόλτα μέσα στη Δράμα, για να θαυμάσουν τα ομορφότερα σημεία της πόλης.

Ονειρούπολη χωρίς «μαγικό» καρουζέλ δεν γίνεται. Τα πολύχρωμα αλογάκια του κυριαρχούν στο χώρο και ζωντανεύουν μαζί με τα χαμόγελα των παιδιών την αίσθηση του παραμυθιού.  Εξάλλου, από φέτος η κεντρική πλατεία της Δράμας θα έχει μια διαφορετική εικόνα, καθώς ένα τεράστιο παγοδρόμιο, το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο και η φάτνη θα δημιουργούν μια εικόνα μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα.

H Παραμυθοχώρα μεταφέρεται στο Στρατώνι Χαλκιδικής

Η χώρα του παραμυθιού «χτίστηκε» και λειτουργεί με αγάπη προς τα παιδιά και την νοσταλγία των χριστουγεννιάτικων παιδικών αναμνήσεων,  από εθελοντές κατοίκους και φορείς του Στρατωνίου. Η Παραμυθοχώρα λειτουργεί, ήδη, και θα διαρκέσει 
μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010 και η τιμή εισόδου είναι δύο Χαμόγελα.

Φέτος η «Παραμυθοχώρα» είναι αφιερωμένη στα παιδιά με κινητικά προβλήματα για αυτό και το κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, Το Δέντρο της Αγάπης, στολίζεταιαπό τους επισκέπτες, ενώ τα έσοδα από το στολισμό του θαχρησιμοποιηθούν για την αγορά μηχανήματος μετακίνησης παιδιού μεκινητική δυσκολία.

Έξι ξύλινα σπιτάκια, του Αϊ-Βασίλη, του Παραμυθιού, του Ταχυδρομείου, το Σπίτι των Κατασκευών, το Γλυκόσπιτο και το σπίτι των Ξωτικών, όπως και η Λίμνη των Ευχών θα «πασπαλίσουν» με μαγεία τα παιδικά μυαλά.

Στο  Σπίτι του, o Αϊ- Βασίλης, υποδέχεται τα παιδιά, συζητούν και μπορούν να φωτογραφηθούν μαζί του. Έξω από το σπίτι του Αι Βασίλη  τα παιδιά μπορούν να δουν τους ταράνδους του στο στάβλο τους.

Στο Σπίτι του Παραμυθιού, μια παραμυθού, διαβάζει  ενδιαφέροντα παραμύθια κοντά στο τζάκι, στο Ταχυδρομείο τα παιδιά στέλνουν τα γράμματά τους στον Αϊ-Βασίλη, ενώ στο Σπίτι των Κατασκευών εθελοντές βοηθούν τα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Παράλληλα, οι ζαχαροπλάστες του Σοκολατόσπιτου βοηθούν τα παιδιά να φτιάξουν μόνα τους το γλυκό τους, ενώ στο Σπίτι των Ξωτικών, τα ξωτικά και άλλοι ήρωες των παραμυθιών θα διασκεδάσουν τα παιδιά, θα τα βάψουν και θα φωτογραφηθούν μαζί τους.

Στην έξοδο της Παραμυθοχώρας, ένα τρενάκι περιμένει τα παιδιά να τα ταξιδέψει  σε μια διαδρομή εντός του χωριού, ενώ ένα μεγάλο λούνα παρκ, με πλήθος παιχνίδια, διασκεδάζει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Το «Παραμυθένιο χωριό του Αη Βασίλη» στην Καλαμπάκα

Φέτος η πλατεία Ρήγα Φεραίου στην Καλαμπάκα θα φιλοξενήσει το «Παραμυθένιο χωριό του Αη Βασίλη» από τις 12 Δεκεμβρίου και για 15 ολόκληρες ημέρες.

Πρόκειται για μια σκηνογραφική παραγωγή με ειδικές πολυεστερικές κατασκευές πλαισιωμένες με ανάγλυφα και γλυπτά στοιχεία που μας μεταφέρουν σε μια Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη, όπως την έχουμε φανταστεί.
 
Χιονισμένα βουνά πλαισιωμένα με έλατα και φωτισμένα με χιλιάδες Χριστουγεννιάτικες ψείρες, παραμυθένιες κατασκευές σε μικρές διαστάσεις από Χριστουγεννιάτικες κατοικίες, οικογένειες χιονάνθρωπων, τάρανδοι και ελάφια στα βουνά με τα δάση και το έλκηθρο του Αη Βασίλη, θα πλαισιώσουν τη Χριστουγεννιάτικη Παραμυθοχώρα.

Το Παραμυθένιο χωριό του Άγιου Βασίλη αποτελείται από το Εργαστήρι του Άγιου Βασίλη, το Καμπαναριό με το ρολόι, το εργαστήρι με τα ξωτικά, τον κάδο με τα ξωτικά, μια κατασκευή με τρία ξωτικά και δυο αρκουδάκια πλαισιωμένα με κάδους γεμάτους Χριστουγεννιάτικα δώρα, το Μανιταρόκηπο, μια κατασκευή με 4-5 πολύχρωμα μανιτάρια σε διαφορετικά ύψη.
 
Το εορταστικό σκηνικό του δήμου Καλαμπάκας θα πλαισιώνουν πλούσιες εκδηλώσεις.

Business Story
Off