Skip to main content

Το παρασκήνιο για τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Το πιο σοβαρό πρόβλημα με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης και οι νεότερες πληροφορίες για τις υπόγειες διεργασίες στη Χαλκιδική.

Γράφει ο Σαλονικιός

Σας έχω νεότερα ως προς τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής στις δύο από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας για τις οποίες δεν υπήρξαν ανακοινώσεις ονομάτων, μετά την Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής.

Στο χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ της η Voria.gr περιέγραφε εκτενώς τους λόγους για τους οποίους υπάρχει δυστοκία στην Α’ Θεσσαλονίκης εξ ου και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις υποψηφίων. Εκτός από τις εκκρεμότητες Βενιζέλου και Καϊλή, καθώς και αυτών που φέρονται να στηρίζουν αντάρτικα ψηφοδέλτια σε περιφερειακούς δήμους, υπάρχει, όπως πληροφορούμαι και άλλο ένα, ίσως σοβαρότερο πρόβλημα από τα ανωτέρω.

Σύμφωνα με πηγή μου η οποία γνωρίζει άριστα τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο, το ψηφοδέλτιο της Α’ κρατήθηκε και για έναν ακόμη λόγο που έχει να κάνει με την απροθυμία πολλών στελεχών να συμμετάσχουν σε αυτό. Όπως μαθαίνω, από τα περίπου είκοσι άτομα στα οποία έγινε κρούση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, δέχθηκαν μόλις πέντε. Εννοείται πως οι διερευνητικές επαφές δεν αφορούσαν πρώην βουλευτές (Καστανίδης, Αράπογλου, Μαγκριώτης κ.λπ.). Αφορούσαν τους υπόλοιπους. Κατόπιν αυτών οι υποψήφιοι της Α’ μάλλον θα αργήσουν.

Χαλκιδική

Σας έχω όμως πληρέστερο ρεπορτάζ και για τη Χαλκιδική η οποία επίσης έμεινε εκτός των πρώτων ανακοινώσεων του ΚΙΝ.ΑΛ. Αφορμή για να επανέλθω μου έδωσε ο γνωστός ογκολόγος γιατρός Δημήτρης Ευαγγελινός ο οποίος, με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ, δήλωσε ρητά ότι ο ίδιος είναι υπέρ της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο όλων των πρωτοκλασάτων στελεχών, ώστε το κόμμα να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνεπώς, όπως εξήγησε, δεν έχει κανένα απολύτως ζήτημα με καμία υποψηφιότητα, ούτε του Χρήστου Πάχτα, ούτε οποιουδήποτε άλλου.

Ψάχνοντας διεξοδικότερα το πράγμα, πληροφορούμαι πως υπάρχει εκεί μια ομάδα στο κόμμα η οποία εργάζεται υπέρ ενός συγκεκριμένου υποψηφίου. Στην προσπάθειά της αυτή προσπαθεί, μαθαίνω, με διάφορους τρόπους να εξουδετερώσει ή να αποθαρρύνει οποιονδήποτε θεωρεί ότι απειλεί τον εκλεκτό της.

Προς το παρόν δεν θα σας πω περισσότερα. Σας καλώ μόνο να ρίξετε μια ματιά στα αποτελέσματα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και θα καταλάβετε.

Θα δείτε ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρε περί τις 700 ψήφους λιγότερες απ’ ότι οκτώ μήνες νωρίτερα, παρότι στις εκλογές του Γενάρη είχε λάβει πανελλαδικά 4,68% εκλέγοντας 13 βουλευτές, ενώ τον Σεπτέμβριο πήρε 6,29% και 17 βουλευτές.

Ωστόσο, παρά την πανελλαδική άνοδο, η πτώση στη Χαλκιδική στοίχισε την έδρα.

Θυμίζω, ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν με λίστα, άρα, εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη κέρδιζε ξανά την έδρα, αυτήν θα την καταλάμβανε εκ νέου ο έως τότε βουλευτής Γιάννης Δριβελέγκας, κάτι που προφανώς δεν άρεσε σε ορισμένους. Περισσότερα προσεχώς.