Skip to main content

Το παρασκήνιο της απόφασης για το πλαφόν στις αποδείξεις

Οι αλλαγές που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο ήταν τέτοιες, που στο τέλος δεν υπήρχε καμία περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί στο κομμάτι των εσόδων.

Η ιστορία είναι εν πολλοίς άγνωστη και η δημοσιοποίηση της σήμερα λύνει πάρα πολλές απορίες. Ο λόγος αφορά στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να θεσπίσει ανώτατο πλαφόν στις επιστροφές φόρου από αποδείξεις και λίγο μετά να την πάρει άρον - άρον πίσω, εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε. Ο λόγος αφορά στο γνωστό «300άρι». Ως γνωστόν, η απόφαση θεωρήθηκε από πολλούς ακατανόητη κι εν πολλοίς απαράδεκτη. Και οι περισσότεροι αναζητούσαν τους λόγους που οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών στη λήψη της. Εκτός λοιπόν από τον προφανή, που ήταν η εξοικονόμηση πόρων, υπήρχε κι ένας ακόμα, που δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

Όπως γίνεται τώρα γνωστό, αρχικά τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρχε. Οι επιστροφές από αποδείξεις προβλέπονταν κανονικά και σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά δεδομένα. Η απόφαση για την υιοθέτηση της λήφθηκε την τελευταία στιγμή, δηλαδή την Πέμπτη, όταν ήρθε η τρόικα των ελεγκτών στη χώρας. Όπως διαπιστώθηκε, οι αλλαγές που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο ήταν τέτοιες, που στο τέλος δεν υπήρχε καμία περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί στο κομμάτι των εσόδων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον εκνευρισμό που λέγεται ότι προκάλεσε η νύξη που έκανε η ελληνική πλευρά στο ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του Προγράμματος είχαν σαν αποτέλεσμα η τρόικα να βάλει τον όρο του πλαφόν, ο οποίος «πέρασε» αρχικά, αλλά μετά αποσύρθηκε. Είναι άγνωστο όμως τι λέει επ' αυτού και πάλι η τρόικα...