Τετάρτη 27 Μαΐου 2020
x

EUROGROUP:ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ - ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΙΤΑΛΙΑΣ-ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ δεν κατάφεραν να βρουν κοινή λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω κορωνοϊού - Τι είπαν πηγές στο Reuters για το παρασκήνιο.

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τις πιστώσεις προς τα κράτη - μέλη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού εμπόδισε μία κοινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ύψους περίπου μισού τρις ευρώ κατά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι στο Reuters.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων πλησιάσαμε σε μια συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», έγραψε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο στο Twitter. «Αναστέλλω το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο» πρόσθεσε.

Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Χάσμα Βορρά - Νότου και νέο αδιέξοδο στο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών, γράφει το Reuters, ήλπιζαν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για να μετριάσουν την οικονομική ύφεση και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των χωρών, γυρνώντας παράλληλα σελίδα στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών - μελών καθώς το μπλοκ αγωνίζεται να ξεπεράσει την πανδημία.

Αλλά οι διαμάχες εμφανίστηκαν ξαφνικά σημείωσε διπλωματική πηγή. «Οι Ιταλοί θέλουν μια αναφορά σε αμοιβαίο χρέος ως ένα πιθανό μέσο ανάκαμψης που θα αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε "όχι"» είπε.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε σήμερα το πρωί, περίπου στις 7 (ώρα Ελλάδας), ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ. Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.

Για τη στήριξη των οικονομιών, που σηκώνουν το βάρος από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει τους περιορισμούς για την κρατική βοήθεια και επέτρεψε στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος τους. Ωστόσο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία λένε ότι αυτό δεν αρκεί και έχουν προβάλει τη συζήτηση για μεγαλύτερη στήριξη ως μία υπαρξιακή δοκιμασία αλληλεγγύης που μπορεί να διασπάσει την ΕΕ.

Οι άλλες προτάσεις που συζητούνται περιλαμβάνουν τις πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά. Οι όροι για την πρόσβαση σε αυτές τις πιστωτικές γραμμές παραμένουν ένα αγκάθι. Μία άλλη επιλογή είναι η χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορεί να δανείσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Το τρίτο μέτρο είναι η στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης για την επιδότηση μισθών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύει. Η δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου στήριξης για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη είναι μία ακόμη πρόταση, όπως και η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.

Αν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν, η συνολική απάντηση από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης του κόσμου, ξεπερνώντας αυτό των ΗΠΑ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Αν και οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο για την ΕΕ, η συζήτηση αναδεικνύει ρήγματα στην Ένωση και ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην ενότητά της, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση της Ευρωζώνης και τη μεταναστευτική κρίση του 2015-16, η οποία εν μέρει συνέβαλε στο Brexit. Έως τώρα, οι υπουργοί, που συζητούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης όλη τη νύχτα, με μερικούς από αυτούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν απογοητευμένοι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές με γνώση των όσων ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, η Κομισιόν προειδοποίησε για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και 10% φέτος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ τόνισε στους υπουργούς Οικονομικών πως οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού απαιτούν έως και 1,5 τρισ. ευρώ.

Η Γερμανία στήριξε, σύμφωνα με το Reuters, μέτρα αξίας 500 δισ. ευρώ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ