Skip to main content

Το παρασκήνιο της δημοσίευσης του νέου φορολογικού

Οι αρχικές σκέψεις, οι φόβοι των διαρροών, ο ρόλος της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και η επαλήθευση της πληροφορίας για το «δεύτερο ημίχρονο» της Τρίτης.
Τελικώς, την Τρίτη θα παιχθεί το «δεύτερο ημίχρονο» του φορολογικού νομοσχεδίου. Τότε θα οριστικοποιηθεί η μορφή του, καθώς χθες το βράδυ μοιράσθηκε στους υπουργούς για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες θα υποβληθούν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια νέου υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τότε. Αρχικώς, χθες, είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να μην δοθεί καν σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο - έστω σε αυτή τη μορφή του - αλλά να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα.

Όπως επανεκτιμήθηκε, όμως, αργότερα, κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο, καθώς, αργά ή γρήγορα, το κείμενο θα διέρρεε, οπότε θα προκαλούνταν μείζον ζήτημα. Έτσι, προτιμήθηκε να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση, αφού, ούτως ή άλλως, θα γίνονταν φύλλο - φτερό. Το κείμενο των 150 σελίδων του εν λόγω νομοσχεδίου θα μελετηθεί κι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία διεκδικεί σοβαρό λόγο στην όλη υπόθεση, έχοντας εκφράσει μέχρι τώρα τη δυσαρέσκειά της σε ορισμένα βασικά σημεία της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σχεδόν θα μονοπωλήσει τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μέσα στο Σαββατοκύριακο.