Skip to main content

Το παρασκήνιο της επιλογής Παπαστεργίου για την Περιφέρεια

Πλούσιο παρασκήνιο και στιγμές έντασης προηγήθηκαν της απόφασης του Κινήματος Αλλαγής για την υποψηφιότητα Παπαστεργίου στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Γράφει ο Σαλονικιός

Πλούσιο παρασκήνιο αλλά και στιγμές έντασης προηγήθηκαν της προχθεσινής απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας του Κινήματος Αλλαγής για την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου στην Περιφέρεια. Ως γνωστόν, στο τραπέζι έπεσαν και άλλα δύο ονόματα: του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη και του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε κατ’ ιδία συνάντηση του Γιάννη Μαγκριώτη με τον βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος είχε την ευθύνη του συντονισμού του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Κεγκέρογλου ρώτησε τον Μαγκριώτη εάν θέλει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Ο πρώην υπουργός του απάντησε πως θα ήθελε υπό προϋποθέσεις, με σημαντικότερη εξ αυτών να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου σχήματος, πέρα από τα στενά όρια του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Κεγκέρογλου απάντησε πως βούληση της Φώφης Γεννηματά ήταν ότι το θέμα του υποψηφίου θα έπρεπε να κλείσει το Σάββατο.

Ακολούθησε η συνεδρίαση του περιφερειακού γραφείου στο οποίο συμμετείχαν οι γραμματείς και οι αναπληρωτές γραμματείς των Νομαρχιακών Οργανώσεων του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Κεντρική Μακεδονία. Εκεί ο Κεγκέρογλου μετέφερε τις απόψεις Μαγκριώτη καθώς και τη βούληση της Χαριλάου Τρικούπη και κατόπιν αυτού το περιφερειακό γραφείο αποφάσισε να προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο που ακολουθούσε, ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον Χρήστο Παπαστεργίου.

Στο περιφερειακό συμβούλιο επικράτησαν κάποιες στιγμές έντασης. Σε μία απ’ αυτές ο Άγγελος Τόλκας εμφανίστηκε ενοχλημένος καθώς, όπως είπε, η Χαριλάου Τρικούπη ήταν εκείνη που του ζήτησε να είναι υποψήφιος. Συγκεκριμένα ανέφερε, πως κατά την περίοδο της ΔΕΘ οι κ. Όθωνας και Πρωτόπαπας του μετέφεραν πρόταση της Φώφης να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Εκείνος ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί, έκανε και κάποιες επαφές, και πριν από μερικές ημέρες απάντησε θετικά. Βλέποντας, όμως, ότι η υποψηφιότητά του δεν είχε ερείσματα στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ. τελικά την απέσυρε. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόλκας ενδέχεται να υποβάλει αύριο την παραίτησή του από τη θέση του υπευθύνου Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχλησή του για όσα συνέβησαν.

Παράλληλα, ο Κεγκέρογλου εξήγησε ότι το αίτημα του Μαγκριώτη για συνέχιση των διαβουλεύσεων και λήψη απόφασης σε επόμενη φάση, δεν γίνεται δεκτό από τη Φώφη και άρα η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί το Σάββατο. Πάντως, υπέρ της συνέχισης της διαβούλευσης, όπως ζητούσε ο Μαγκριώτης, τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης.

Σκηνές έντασης σημειώθηκαν όταν ο γραμματέας της Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαδούλης, ο οποίος ήταν υπέρ της υποψηφιότητας Τόλκα, ζήτησε να γίνει ψηφοφορία. Αντέδρασε ο Κεγκέρογλου με αποτέλεσμα να υπάρξει λογομαχία μεταξύ των δύο. Τελικά δεν υπήρξε ψηφοφορία καθώς στο τραπέζι είχε απομείνει ουσιαστικά μία μόνον υποψηφιότητα η οποία και έγινε δεκτή. Υπέρ της υποψηφιότητας Παπαστεργίου τάχθηκαν αρκετά από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης και Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Ήδη, από χθες, ο Παπαστεργίου ξεκίνησε τις επαφές του με στελέχη, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη συγκρότηση του επιτελείου του.