Skip to main content

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία

Η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε ότι τα πνεύματα στην Τουρκία είναι κάπως... οξυμένα - Το κλίμα δεν ευνοεί μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Τα απόνερα από τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Διότι μπορεί το ενδιαφέρον να μονοπώλησε δικαιολογημένα η πρωτοφανής δημόσια αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες, ενδιαφέρον όμως και το παρασκήνιο πίσω από αυτές.

Τι μαθαίνει, λοιπόν, η Αθήνα; Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Ερντογάν, στο παρασκήνιο κάνει ό,τι μπορεί για να εξευμενίσει τον νέο αμερικανό πρόεδρο. Στην περίπτωση του ουκρανικού προβλήματος, για παράδειγμα, μπαίνει απέναντι στον Πούτιν, αλλά εκείνο που χαροποιεί περισσότερο την Ουάσιγκτον είναι ότι απειλεί να κλείσει τον Βόσπορο στα ρωσικά πολεμικά πλοία. Γι' αυτό και ο Πούτιν εκνευρίστηκε προχθές, όταν άκουσε τον Ερντογάν να μιλά για τροποποίηση της συνθήκης του Μοντρέ. Το συμπέρασμα; Οι Τούρκοι δουλεύουν συστηματικά στο παρασκήνιο την προσέγγιση με τον Μπάιντεν.  

Και η Αθήνα; Παρακολουθεί όλα τα παραπάνω πολύ προσεκτικά. Όπως και κάποια άλλα «σημάδια» που έχει από την κυοφορούμενη προσέγγιση της Αιγύπτου με την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει είναι ό,τι γίνει, μεταξύ των δυο, να ενέχει την πρόβλεψη του ρόλου που θα κληθεί να παίξει αύριο – μεθαύριο στην περιοχή και ο ελληνικός παράγοντας. Ο οποίος, εννοείται ότι έχει στραμμένη την προσοχή του κυρίως στο Αιγαίο, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα εγκαταλείψει την ανατολική Μεσόγειο κι ό,τι κρύβει κάτω από τα νερά της. Αντιθέτως.  

Σε ό,τι αφορά στις τετ α τετ συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, εννοείται ότι ο Δένδιας απάντησε πως όλα όσα διαρρέονται με Ελλάδας και γκιουλενιστών είναι, απλώς, φαντασιώσεις. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε ότι τα πνεύματα, απέναντι, είναι κάπως... οξυμένα. Επίσης κοινή είναι η αίσθηση ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη περίοδος για μια συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Ας γίνει και η πενταμερής για την Κύπρο και μετά ξαναβλέπουμε, είναι το κλίμα.