Skip to main content

Το παρασκήνιο του «καυτού» διημέρου στις Βρυξέλλες

Μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αποσπάσει από τους κοινοτικούς εταίρους μια δήλωση - δέσμευση για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια στη χώρα μας, σ
Μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αποσπάσει από τους κοινοτικούς εταίρους μια δήλωση - δέσμευση για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Όπως γίνεται σήμερα γνωστό, τη μεγαλύτερη πίεση ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της χώρας την άσκησε προς το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EcoFin, δεν έκανε καμία απόπειρα για να επαναφέρει το αίτημα. Βασικός αντίπαλός του καθ΄ όλο το διήμερο, όπως λέγεται τώρα από το υπουργείο Οικονομικών, ήταν ο Γερμανός ομόλογος του κ. Β. Σόιμπλε. Ακόμα και στις πιέσεις της Γαλλίας, για μια έμμεση αναφορά στο θέμα, δεν υπέκυψε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Έλληνες είναι ...αμετανόητοι κι αν εξασφαλίσουν οικονομική βοήθεια τώρα, θα επαναλάβουν στο μέλλον το ίδιο. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι Ολλανδοί, αλλά και οι Αυστριακοί, συγκροτώντας ένα σκληρό μπλοκ.

Κάποια ρήγματα του πάντως δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκεί προς το τέλος Μαρτίου, αν κι εφόσον αποδειχθεί ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για τη διάσωση της οικονομίας της, αποτύχει και απειλήσει το ευρώ.