Skip to main content

Το παρελθόν μας είναι το μέλλον μας...

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν παρουσίασαν οι αρμόδιοι σε εκδήλωση στο Δήμο Κατερίνης. Καρεκλάς, πεταλωτής, τσαγκάρης, σαμαράς, αγγειοπλάστης κ.α είναι ορισμένα από τα επαγγέλματα
Γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα

Περισσότεροι από 3.650 μαθητές επισκέφτηκαν τον ειδικά  διαμορφωμένο χώρο, στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου λειτουργούσε βιωματικό εργαστήρι, με σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι τα παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα (καρεκλάς, πεταλωτής, τσαγκάρης, σαμαράς, αγγειοπλάστης κ.ά.), που τείνουν να εκλείψουν.

 Τα παραδοσιακά επαγγέλματα είναι το παρελθόν μας

Στο πλαίσιο της παρουσίασης οι μαθητές γνώρισαν επαγγέλματα που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχουν σχεδόν χαθεί, έχουν εκτοπιστεί από σύγχρονες μηχανές. Αν και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ού αιώνα τα παραδοσιακά επαγγέλματα ασκήθηκαν συστηματικά, παρακολουθώντας τη βιοτεχνική -κυρίως- παράδοση της περιοχής μας,  μετά την αστικοποίηση, ελάχιστοι επαγγελματίες άντεξαν, τον ανταγωνισμό των ευρείας χρήσης καταναλωτικών προϊόντων. Πολλά επαγγέλματα εξαφανίστηκαν ή ξεχάστηκαν αφού οι ανάγκες που τα είχαν επιβάλει έπαψαν να υπάρχουν.

«Στόχος μας ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές τα συγκεκριμένα επαγγέλματα και να μάθουν ότι τότε οι άνθρωποι συνεργάζονταν με τη φύση και δεν την εκμεταλλευόντουσαν. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της τεχνολογίας τη σεβόμαστε όμως χωρίς τη γνώση του παρελθόντος δεν υπάρχει μέλλον», αναφέρει στη Voria.gr η Μυράντα Παππά, υπεύθυνη Πολιτισμού της Β/θμιας εκπαίδευσης Πιερίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αικατερινείων.


Χριστίνα Καραμανίδου