Skip to main content

Το πάρκο Κρήτης μεταμορφώνεται σε ένα «πάρκο όπως το θες»

Η δράση «Πάρκο όπως το θες!» έχει στόχο να ζωντανέψει το πάρκο αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας δήμου - κατοίκων.

Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα σήμερα στο πάρκο «Μηνά Πατρικίου» γνωστό και ως πάρκο Κρήτης το οποίο γέμισε από κατοίκους όλων των ηλικιών οι οποίοι συμμετείχαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Πάρκο όπως το θες!».

Η δράση έχει ως στόχο να ζωντανέψει το πάρκο αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους παροτρύνοντας τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο να διερευνήσει πως κάτοικοι και τοπικές αρχές μπορούν να συνεργαστούν για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου.

Οι κάτοικοι πέραν των δραστηριοτήτων στις οποίες έλαβαν μέρος, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις ιδέες τους για μελλοντικές δράσεις που θα ήθελαν να διοργανωθούν στο πάρκο αλλά και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και όλα όσα πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν ώστε το πάρκο να είναι ένας φιλόξενος χώρος για όλη τη γειτονιά.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα χαράς όπου οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανάγνωση παιδικού βιβλίου, και να παίξουν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους αλλά και να δουν ταινίες μικρού μήκους.

Της δράσης προηγήθηκαν εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού όπου κάποιοι κάτοικοι ήδη εξέφρασαν τις απόψεις για ένα πάρκο όπως αυτοί θα το ήθελαν.

«Η διαφορά της συγκεκριμένης δράσης με αυτές που προηγήθηκαν είναι ότι σήμερα οι κάτοικοι μπορούν να πάρουν μια γεύση για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί το πάρκο σύμφωνα με τα θέλω τους και να τους δοθεί έτσι ένα κίνητρο να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πιλοτική διαδικασία», δήλωσε στη Voria.gr η Μαρία Σιτζόγλου, από την αντιδημαρχία Αστικής Ανθεκτικότητας η οποία έχει αναλάβεi τη δράση αυτή σε συνεργασία με την Ε’ Κοινότητα.

Βασικός στόχος της δράσης αυτής είναι να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο στο οποίο οι ενεργοί κάτοικοι να μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα με τον δήμο για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών τους.

«Βασικός στόχος είναι μέσω μιας διαδικασίας ευαισθητοποίησης να δούμε τι θέλει ο κόσμος από το πάρκο του, τη γειτονιά του και με ποιον τρόπο μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση ώστε να έρχεται εδώ μέσω μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας, η οποία είναι και το αντικείμενο του προγράμματος» τόνισε ο νέος αντιδήμαρχος Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος. Ο κ. Δημαρέλος υπογράμμισε πως κάποιοι ενεργοί πολίτες αποθαρρύνονται από να υλοποιήσουν δράσεις λόγω του περίπλοκου γραφειοκρατικού συστήματος αναφορικά με την κράτηση δημόσιου χώρου και ότι το πρόγραμμα αυτό σκοπεύει να λύσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα παρουσιάζοντας έναν καινούριο, απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο.

«Η Ε Κοινότητα θέλει να αναδείξει τις γειτονιές και να κινητοποιήσει τους κατοίκους ώστε να κάνουν μικρές παρεμβάσεις βάσει των επιθυμιών τους» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της κοινότητας, Αργυρώ Κουράκη.

Το συμμετοχικό πνεύμα που θέλει να εμφυσήσει ο δήμος και η Ε' Κοινότητα ήταν έκδηλο και στη διοργάνωση της δράσης στην οποία συμμετείχαν και φορείς αλλά και ενεργοί πολίτες της γειτονιές. Συγκεκριμένα, συμμετείχε η παιδική βιβλιοθήκη της περιοχής, η οποία βγήκε από τα στενά όρια του κτηρίου της και έφερε τα βιβλία δίπλα στα παιδιά στο πάρκο. Αντίστοιχα πολίτες πρότειναν δράσεις, όπως το παιχνίδι Πετάνκ το οποίο προθυμοποιήθηκε να διδάξει στους κατοίκους και να παίξει μαζί τους ο Άγγελος Κωνσταντίνου.

Στο ίδιο κλίμα, ο Κώστας Στυλιανίδης κάτοικος της περιοχής για περισσότερα από 30 χρόνια, ο οποίος ανήκει στην ομάδα σχεδιασμού και βοηθάει σε τεχνικά θέματα, όπως η τοποθέτηση ενός πίνακα ανακοινώσεων της γειτονιάς στο πάρκο

«Έτσι πρέπει να συνεργάζεται ο δήμος με τους κατοίκους. Τα πάρκα πρέπει να γίνονται πιο ζωντανά με τη συμμετοχή των κατοίκων. Να γίνονται πυρήνες της γειτονιάς. Οι κάτοικοι που έρχονται στο πάρκο πρέπει να δραστηριοποιούνται», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Στόχος της δράσης είναι να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και τοπικοί επαγγελματίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, η αντιδημαρχία προσέγγισε εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων η οποία πιλοτικά τοποθέτησε πάρκινγκ ποδηλάτων, επιθυμία που είχε εκφραστεί επανειλημμένα από τους κατοίκους στα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί ενώ σύντομα αναμένεται να γίνει η παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου γύρω από τη χρήση του δημόσιου χώρου.